Zo vergroot de actieradius van uw elektrische auto

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het rijden van een elektrische auto is het bereik, ofwel de actieradius. Een volle accu is momenteel nog niet zo krachtig als een volle tank. De actieradius van uw elektrische auto is afhankelijk van veel factoren, zoals uw rijstijl, de weersomstandigheden, het terrein en de leeftijd van uw auto. Door rekening te houden met deze factoren en door enkele eenvoudige stappen te nemen, kunt u echter de actieradius van uw auto vergroten en langer rijden zonder op te laden. Hoe u dat doet? Wij geven een aantal tips!

1. Laad de accu van uw elektrische auto regelmatig op

De beste manier om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten, is door de accu regelmatig op te laden. Dit kan thuis met een eigen laadpaal voor de deur, op uw werk of bij een laadpaal onderweg met een laadpas. Op steeds meer plekken in Nederland, is het mogelijk om uw elektrische auto op te laden. Daarnaast hebben sommige laadpalen de mogelijkheid tot snelladen. Hiermee hoeft u niet uren te staan wachten totdat uw auto is opgeladen en kunt u snel weer de weg op. Als u uw auto regelmatig oplaadt, heeft u altijd een volle accu en daarmee een hoge actieradius wanneer u de weg op gaat. 

2. Verwarm of koel uw elektrische auto aan de laadpaal

Verwarm of koel uw auto wanneer deze aan de laadpaal staat. Het verwarmen of verkoelen van de auto is één van de grootste energievreters. De auto verbruikt hier veel stroom voor. Door dit te doen terwijl de auto aan de laadpaal staat, kunt u stroom besparen en uw actieradius vergroten. U gebruikt voor het verwarmen of verkoelen van de auto dan de netstroom in plaats van de stroom uit uw accu. Zo houdt u meer energie over voor het rijden en is het accupakket al op de optimale werktemperatuur voordat u vertrekt.

3. Maak gebruik van cruise control

Een elektrische auto verbruikt minder energie wanneer u met een constante snelheid rijdt. Een ideale oplossing hiervoor is om gebruik te maken van cruise control. Met cruise control houdt de auto een constante snelheid aan en voorkomt u onnodig accelereren en remmen. Hierdoor zult u ervaren dat de auto minder stroom verbruikt en verder kan rijden op de huidige lading.

4. Houdt uw banden op de juiste spanning

De spanning van uw banden heeft, net als bij een benzineauto, een grote invloed op het energieverbruik van uw auto. Als uw banden te zacht zijn, verbruikt de auto meer energie. Wanneer deze te hard zijn kan de band sneller slijten, heeft de band minder grip en een verminderd rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter. Check daarom regelmatig uw bandenspanning en zorg ervoor dat deze altijd op de juiste spanning zijn. In het instructieboekje van uw auto vindt u de juiste bandenspanning. Die wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,0 bar. Het rijden met de juiste bandenspanning verhoogt niet alleen uw actieradius, maar u rijdt zo een stuk veiliger, schoner en stiller.

5. Voorkom overmatig remmen en accelereren

Het overmatig remmen en accelereren kan de actieradius van uw elektrische auto nadelig beïnvloeden. Elke keer dat u het gaspedaal of het rempedaal intrapt, verbruikt u energie en als u te vaak moet afremmen en optrekken, kan dit leiden tot een kortere actieradius. Het is daarom belangrijk om te anticiperen op het verkeer en om uw snelheid geleidelijk te verhogen of te verlagen in plaats van snel te accelereren of hard te remmen. Als u uw snelheid geleidelijk verhoogt en uw snelheid constant houdt, verbruikt u minder energie en kunt u dus langer rijden zonder op te laden.

6. Vermijd onnodige accessoires

Net als bij een conventionele auto kan het toevoegen van accessoires aan uw elektrische auto het verbruik verhogen. Dit kan ook de actieradius van uw auto nadelig beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld een dakkoffer op uw auto plaatst, kan dit leiden tot meer luchtweerstand en een kortere actieradius. Probeer daarom zo min mogelijk accessoires aan uw auto toe te voegen en als u toch accessoires moet gebruiken, kies dan voor de meest aerodynamische opties om de weerstand tot een minimum te beperken.

7. Gebruik uw airconditioning spaarzaam

Het gebruik van de airconditioning kan de actieradius van uw elektrische auto nadelig beïnvloeden. Net als bij andere elektrische systemen in uw auto, verbruikt de airconditioning energie van de accu. Als u uw airconditioning op volle kracht gebruikt, kan dit leiden tot een kortere actieradius. Voor een maximale actieradius is het daarom belangrijk om uw airconditioning spaarzaam te gebruiken. Als het weer het toelaat, kunt u ook uw ramen openen om frisse lucht binnen te laten in plaats van uw airconditioning te gebruiken.

8. Maak gebruik van regeneratief remmen

Net als een auto met verbrandingsmotor, kan een elektrische auto bij ‘gas los’ afremmen op de motor, waardoor de auto geleidelijk vertraagt. Hoe meer energie u terugwint, hoe sterker de auto zal afremmen. Wanneer u uw voet van het pedaal haalt, remt de auto vanzelf af en gebruikt het de energie die daarbij vrijkomt om de accu op te laden. Dit heet het recupereren van de actieradius. Een recuperatiesysteem zet de bewegingsenergie om in bruikbare elektrische energie. Maakt u hier slim gebruik van? Dan kunt u verder komen op één acculading en slijten de remmen van uw elektrische auto minder snel.

Benieuwd naar meer over de actieradius van een elektrische auto? Check dan dit kennisbank item over de actieradius van een elektrische auto.

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience