Actieradius van een elektrische auto

De actieradius van een elektrische auto (ook wel: range of bereik) is de afstand die je kunt rijden op één acculading. Het is simpel gezegd het product van twee factoren: de capaciteit van het accupakket en het verbruik van de auto.

Verbruik

Een grote en zware elektrische auto verbruikt meer elektriciteit dan een compact model. Het verbruik wordt uitgedrukt in het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer. Ook rijstijl heeft invloed op verbruik. Rij je defensief, gebruik je regeneratief remmen (waarbij energie wordt teruggewonnen) en denk je aan je snelheid, dan zal je een beter verbruik scoren dan wanneer je het stroompedaal diep intrapt. Ook verwarming en airconditioning kosten energie en zijn van invloed op het verbruik.

Capaciteit van het accupakket

De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden (in kWh). Een groot accupakket kan in de regel meer energie opslaan dan een kleiner accupakket. Het formaat van de auto is vaak de belangrijkste beperkende factor voor de grootte van het accupakket. In een kleine auto is simpelweg geen ruimte voor een groot accupakket. Door nieuwe techniek gaat de energiedichtheid (verhouding tussen capaciteit en formaat accu) nog wel altijd omhoog.

Berekening actieradius

Fabrikanten zijn verplicht om een fabrieksopgave van het verbruik van hun auto's te geven. Op basis van die cijfers wordt ook de actieradius van elektrische auto's berekend. Alle auto's worden aan een vaste, gestandaardiseerde laboratoriumtest onderworpen: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP).

Ontdek de actieradiussen van onze elektrische auto’s