Opladen elektrische auto

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto moet regelmatig worden opgeladen. Dit kan bij een laadpaal of snellaadpaal met een laadpas.

Gewoon laden

Gewone laadpalen staan privé bij mensen thuis, bij kantoren of openbaar langs de weg in woonwijken en bedrijfsterreinen. Voor een eigen laadpaal heb je geen abonnement nodig, voor een openbare laadpaal meestal wel. Met een laadpas identificeer je je bij de laadpaal. Zo weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en naar wie de rekening kan worden gestuurd. Bij sommige aanbieders kun je een smartphone gebruiken in plaats van een pas, met als contactloos betalen met je mobiele telefoon. Het volladen van een accu bij een gewoon laadpunt duurt 6 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto.

Snelladen

Als de accu onderweg dreigt leeg te raken, bieden (hyper)snellaadpunten van bijvoorbeeld Fastned, Allego en Ionity uitkomst. Deze staan langs drukke wegen en bij grote tankstations. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig. Ze laden accu’s in 20 tot 40 minuten tot tachtig procent op. De tarieven zijn wel hoger dan bij gewone laadpalen. Snelladen is daarom vooral interessant als laden aan een gewone laadpaal niet toereikend is. Wie zijn auto thuis of op kantoor oplaadt, zal een snellaadpaal niet vaak nodig hebben.

Lees meer over laadpalen

Laadpas

Er zijn veel aanbieders van laadpassen. Een deel ervan biedt toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland. Wie bij a-point een elektrische auto bestelt, ontvangt een pas en sleutelhanger van a-point laden. Deze is geschikt om thuis te laden, in heel Nederland en bij één van de 100.000 laadpunten in Europa. Het laadtarief is flexibel en afhankelijk van de locatie waar de auto wordt opgeladen.

Lees meer