Alles dat u moet weten over een kleine beurt

Bij het onderhouden van uw auto is een regelmatige kleine beurt van groot belang. Het is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat uw auto in top conditie blijft en betrouwbaar blijft presteren. Maar wat houdt een kleine beurt precies in en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het uit!

Wat is een kleine beurt?

Een kleine beurt is een periodieke onderhoudsbeurt voor uw auto die wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert en eventuele potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord. Deze beurt richt zich op de essentiële onderdelen van uw voertuig en zorgt ervoor dat deze in optimale conditie blijven.

Plan uw onderhoud

Wat is een kleine beurt?

Een kleine beurt is een periodieke onderhoudsbeurt voor uw auto die wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert en eventuele potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord. Deze beurt richt zich op de essentiële onderdelen van uw voertuig en zorgt ervoor dat deze in optimale conditie blijven.

Waarom is een kleine onderhoudsbeurt voor uw auto belangrijk?

Regelmatig onderhoud is essentieel om uw voertuig in goede staat te houden en mogelijke problemen te voorkomen. Een kleine beurt speelt hierbij een cruciale rol. Door periodiek onderhoud uit te laten voeren, kunt u potentiële problemen opsporen voordat ze groter en kostbaarder worden om te repareren. Bovendien kan een goed onderhouden auto beter presteren, zuiniger rijden en de levensduur van uw auto verlengen.

Plan uw onderhoud

Wat gebeurt er tijdens een kleine beurt?

Tijdens een kleine beurt worden verschillende onderdelen van uw voertuig gecontroleerd en indien nodig vervangen of gerepareerd. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die worden behandeld tijdens een kleine beurt:


1. Vervangen van olie en oliefilter

Tijdens een kleine beurt wordt de motorolie vervangen, samen met het oliefilter. Verse olie zorgt voor een goede smering van de motor en helpt bij het behoud van optimale prestaties.


2. Controle van vloeistoffen

Het niveau en de kwaliteit van verschillende vloeistoffen, zoals koelvloeistof, remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof, worden gecontroleerd en indien nodig bijgevuld of ververst.


3. Controle van remmen en banden

De remmen worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren en geen ongewone slijtage vertonen. Daarnaast worden de banden gecontroleerd op slijtage en de juiste bandenspanning.


4. Controle van verlichting en elektrische systemen

Alle verlichting, inclusief koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze optimaal werken. Ook de werking van de accu en de dynamo wordt gecontroleerd.


5. Algemene inspectie van de auto 

Bij de algemene inspectie worden verschillende onderdelen van de auto grondig gecontroleerd. Dit omvat de werking van de ruitenwissers, de staat van de uitlaat, de ophanging en de stuurinrichting. Ook wordt gekeken naar eventuele lekkages of andere afwijkingen die kunnen wijzen op mogelijke problemen.


6. Uitlezen van foutcodes

Moderne auto's zijn uitgerust met een boordcomputer die foutcodes kan registreren wanneer er iets mis is met het voertuig. Tijdens een kleine beurt wordt de boordcomputer uitgelezen om eventuele foutcodes te detecteren en te verhelpen.

Naast deze specifieke punten kan een kleine beurt ook andere diensten omvatten, afhankelijk van het type voertuig en de specifieke behoeften. Het is belangrijk om te weten dat een kleine beurt bij a-point altijd wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de fabrikant en met behulp van hoogwaardige onderdelen.

Plan uw onderhoud

Wanneer is een kleine beurt nodig?

Het is doorgaans aan te raden om uw auto na elke 15.000 kilometer of jaarlijks een kleine beurt te geven. Bij nieuwere auto's wordt vaak een waarschuwingslampje op het dashboard weergegeven wanneer het tijd is voor een kleine beurt. Daarnaast kunt u ook zelf bepalen wanneer u een kleine beurt wilt laten uitvoeren. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het ene jaar een kleine beurt te combineren met de APK-keuring en het volgende jaar een grote beurt te laten uitvoeren. Het tijdstip waarop een kleine beurt nodig is, hangt dus ook af van uw persoonlijke voorkeur en wensen.

Wat zijn de kosten van een kleine beurt?

De kosten van een kleine onderhoudsbeurt zijn afhankelijk van het type auto, het aantal cilinders en het benodigde type motorolie. Bovendien kunnen de kosten toenemen als er onderdelen moeten worden vervangen tijdens de beurt.


Wanneer de monteur tijdens de kleine onderhoudsbeurt constateert dat bepaalde onverwachte onderdelen vervangen moeten worden, zal de monteur eerst de prijs van de beurt met u bespreken. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken voordat u uw auto achterlaat voor de kleine onderhoudsbeurt. Over het algemeen zijn de kosten van een kleine beurt aan uw auto doorgaans laag, tenzij er sprake is van defecte onderdelen.


Een handige tip is om de kosten van een kleine beurt te combineren met een APK-keuring. Dit kan resulteren in een besparing op zowel de kosten van de kleine beurt als de APK. 

Kleine beurt en APK

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een kleine beurt en een APK-keuring.In tegenstelling tot de APK-keuring is een kleine beurt niet wettelijk verplicht. De APK-keuring daarentegen is een verplichte jaarlijkse controle waarbij alle belangrijke veiligheids- en milieueisen worden gecontroleerd. Mochten er gebreken worden geconstateerd tijdens de APK, dan dienen deze gerepareerd te worden om afkeuring te voorkomen. Het combineren van een kleine beurt met de APK-keuring kan een efficiënte en kostenbesparende manier zijn om zowel het onderhoud als de vereiste keuring uit te laten voeren.


Binnenkort een kleine beurt laten uitvoeren?

Maak een afspraak in onze werkplaats en laat onze vakkundige monteurs uw auto onderhouden.
Plan uw onderhoud

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience