Alles dat u moet weten over een grote beurt

Als het gaat om het onderhoud van uw auto, is een periodieke grote beurt van cruciaal belang. Het is een uitgebreide servicebeurt die ervoor zorgt dat uw voertuig grondig wordt gecontroleerd, onderhouden en indien nodig gerepareerd. Maar wat houdt een grote beurt precies in en waarom is het zo belangrijk voor de prestaties en veiligheid van uw auto? Wij leggen het uit!

Wat is een grote beurt?

Een grote beurt is een uitgebreide onderhoudsbeurt waarbij uw auto op meer dan 80 punten wordt gecontroleerd. Tijdens deze beurt worden verschillende onderdelen gecontroleerd, zoals de remmen, banden, verlichting, motorolie, filters, en nog veel meer. Het doel van de grote beurt is om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en op te lossen, zodat uw auto veilig en betrouwbaar blijft rijden.

Plan uw onderhoud

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een grote beurt?

Tijdens een grote beurt worden verschillende onderdelen van uw auto gecontroleerd. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende onderdelen die worden gecontroleerd:

 • Remmen: de remmen worden gecontroleerd op slijtage en eventuele lekkages.
 • Banden: de banden worden gecontroleerd op slijtage en de bandenspanning wordt gecontroleerd.
 • Verlichting: alle lampen worden gecontroleerd, inclusief de koplampen, remlichten en knipperlichten.
 • Motorolie: de olie wordt ververst en het oliefilter wordt gecontroleerd en indien nodig vervangen.
 • Filters: het luchtfilter en het interieurfilter worden gecontroleerd en indien nodig vervangen.
 • Vloeistoffen: alle vloeistoffen worden gecontroleerd, zoals de koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en remvloeistof.
 • Accu: de accu wordt gecontroleerd op eventuele lekkages en de capaciteit wordt gemeten.
 • Uitlaat: de uitlaat wordt gecontroleerd op eventuele lekkages en slijtage.
 • Elektrische systemen: alle elektrische systemen worden gecontroleerd, zoals de dynamo en de startmotor.

Waarom is een grote onderhoudsbeurt voor uw auto belangrijk?

Een grote onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd om alle onderdelen van de auto te controleren en te onderhouden. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw auto in optimale conditie blijft en u veilig en zonder zorgen de weg op kunt. Bovendien schrijft de fabrikant van uw auto periodiek onderhoud voor. Naast deze reguliere onderhoudsbeurten zijn er specifieke intervallen waarop extra controles en eventuele werkzaamheden nodig zijn, zoals het controleren en indien nodig verversen van motorolie, koelvloeistof of remvloeistof. Het niet tijdig controleren van deze zaken kan leiden tot schade aan belangrijke onderdelen, zoals de motor van uw auto. Tijdens een grote onderhoudsbeurt worden al deze aspecten zorgvuldig gecontroleerd.


Het is dus van groot belang om de auto regelmatig te laten onderhouden, en bezuinigen op auto-onderhoud wordt sterk afgeraden. Het nalaten van onderhoud kan leiden tot snellere slijtage van auto-onderdelen. Uiteindelijk zal dit leiden tot grotere en duurdere reparaties, die uiteindelijk kostbaarder zullen zijn dan het regelmatig laten uitvoeren van onderhoudsbeurten. Bovendien zal de levensduur van uw auto aanzienlijk worden verlengd wanneer u deze regelmatig laat onderhouden.


Het investeren in regelmatig auto-onderhoud is een verstandige keuze, aangezien het zorgt voor de veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van uw voertuig op de lange termijn.

Plan uw onderhoud

Wanneer is een grote beurt nodig?

De timing voor een uitgebreide onderhoudsbeurt kan worden gevonden in het instructieboekje van uw auto. Hierin staan de aanbevolen onderhoudsintervallen vermeld. Daarnaast geeft de auto zelf ook aan wanneer er een grote beurt nodig is. Deze melding is over het algemeen leidend. Deze melding verschijnt meestal rond de 30.000 km of elke twee jaar.


Na een bezoek aan de garage plaatst de monteur vaak een sticker of kaartje in uw auto waarop u kunt zien na hoeveel kilometers uw auto weer toe is aan een grote onderhoudsbeurt. Deze intervallen geven aan hoeveel kilometers u kunt rijden voordat uw auto een uitgebreide onderhoudsbeurt nodig heeft. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze kilometerstanden niet altijd strikt gevolgd moeten worden.


Het bepalen van het moment voor een grote beurt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type auto, de leeftijd, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Over het algemeen wordt de regel aangehouden dat een grote beurt nodig is na elke 30.000 kilometer of na 2 jaar, wanneer u in deze periode niet het aangegeven aantal kilometers rijdt. Voor een kleine beurt geldt meestal de regel van elke 15.000 kilometer of elk jaar.


In sommige gevallen kan het voorkomen dat u uw auto nauwelijks gebruikt en er dus enkele jaren overheen gaan voordat u het voorgeschreven aantal kilometers heeft bereikt. Het is echter ook mogelijk dat er, zelfs als uw auto vaak stilstaat, problemen kunnen ontstaan. Daarom is het verstandig om ook de aanbevolen termijn van twee jaar in acht te nemen, om ervoor te zorgen dat uw auto in optimale conditie blijft.


Het is belangrijk om te benadrukken dat er ook andere factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de frequentie van een uitgebreide onderhoudsbeurt. Bijvoorbeeld, als u abnormale geluiden hoort, trillingen opmerkt, vloeistoflekkages constateert of andere ongebruikelijke symptomen waarneemt, is het verstandig om onmiddellijk een afspraak te maken bij de garage. De monteurs kunnen uw auto inspecteren en beoordelen of er eerder onderhoud nodig is dan de voorgeschreven interval.


Het regelmatig laten uitvoeren van een uitgebreide onderhoudsbeurt is van essentieel belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van uw auto te waarborgen. Door te voldoen aan de aanbevolen onderhoudsintervallen en aandacht te besteden aan eventuele waarschuwingssignalen, kunt u ervoor zorgen dat uw auto in optimale staat blijft en onverwachte problemen voorkomen worden.

Plan uw onderhoud

Wat zijn de kosten van een grote beurt?

De kosten van een grote onderhoudsbeurt kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type auto dat u heeft, de gekozen serviceprovider en de prijzen van de benodigde onderdelen spelen allemaal een rol. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en professionele monteur die hoogwaardige onderdelen gebruikt en deskundige service biedt. Voor een nauwkeurige prijsopgave kunt u het beste contact opnemen met een onze collega’s van de werkplaats. Zij kunnen u meer informatie geven over de kosten van uw grote beurt.

Voordelen van een grote beurt

Het uitvoeren van een grote beurt biedt diverse voordelen voor zowel uw auto als uzelf als bestuurder. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Veiligheid: Tijdens de grote beurt worden de remmen, banden en verlichting grondig geïnspecteerd. Eventuele slijtage, lekkages of defecten worden opgemerkt en verholpen, waardoor uw auto veilig blijft op de weg.
 • Betrouwbaarheid: Door regelmatig onderhoud en het tijdig vervangen van onderdelen voorkomt u onverwachte pech onderweg. Een goed onderhouden auto is betrouwbaar en vermindert de kans op technische problemen.
 • Verlenging levensduur: Een grote beurt zorgt ervoor dat uw auto in optimale staat blijft verkeren, waardoor de levensduur van de auto wordt verlengd. Door tijdig kleine gebreken op te sporen en te verhelpen, voorkomt u verdere schade aan vitale onderdelen.
 • Brandstofefficiëntie: Tijdens de grote beurt worden onder andere de motorolie en filters vervangen. Verse olie en schone filters dragen bij aan een betere brandstofefficiëntie, waardoor u zuiniger kunt rijden.
 • Hogere restwaarde: Een auto met een gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis, inclusief regelmatige grote beurten, behoudt doorgaans een hogere restwaarde. Potentiële kopers hechten waarde aan goed onderhouden voertuigen en zijn bereid er meer voor te betalen.

Hoe lang duurt een grote beurt?

Doordat er tijdens de grote beurt een groot aantal punten wordt gecontroleerd, neemt de inspectie een aantal uren in beslag. Daarnaast is de tijdsduur van de grote beurt afhankelijk van het soort reparaties die er uitgevoerd moeten worden.

Binnenkort een grote beurt laten uitvoeren?

Maak een afspraak in onze werkplaats en laat onze vakkundige monteurs uw auto onderhouden.

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience