De voordelen van elektrisch rijden voor particulieren

Ontdek de voordelen van een elektrische auto voor particulieren! Elektrische auto's zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Er zijn steeds meer modellen beschikbaar, waardoor de keuze voor elektrisch rijden groter wordt. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van elektrisch rijden voor particulieren? Wij leggen het uit!

Stil en comfortabel

Elektrische auto's zijn doorgaans stiller en comfortabeler dan conventionele auto's. Elektrische auto's hebben geen verbrandingsmotor, waardoor ze minder geluid maken. Bovendien bieden elektrische auto's vaak een soepele en stille rijervaring, omdat er geen trillingen zijn van een verbrandingsmotor. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabelere rijervaring, maar ook voor meer rust in de auto. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter van muziek of een goed gesprek genieten.

Daarnaast hebben elektrische auto's vaak een hoog comfortniveau. Dit komt doordat de meeste elektrische auto's zijn (optioneel) uitgerust met moderne technologieën zoals een automatische transmissie, cruise control, climate control, stoelverwarming en een modern infotainment systeem.

Sneller accelereren

Elektrische auto's staan bekend om hun snelle acceleratie in vergelijking met traditionele auto's. Dit komt doordat elektromotoren onmiddellijk koppel leveren, wat resulteert in een snelle acceleratie. Bovendien hoeft de elektromotor niet te schakelen, waardoor een soepelere en snellere rijervaring ontstaat. Dit betekent dat elektrische auto's in staat zijn om snel op te trekken en gemakkelijk andere auto's in te halen, wat bijdraagt aan een aangename rijervaring. Bovendien hebben elektrische auto's meestal een lager zwaartepunt vanwege de plaatsing van de accu's in de bodem van de auto. Dit zorgt voor een betere wegligging en wendbaarheid van de auto.

Recupereren

Een elektrische auto kan, net als een auto met verbrandingsmotor, bij het loslaten van het gaspedaal afremmen op de motor waardoor de snelheid geleidelijk afneemt. Hoe meer energie er wordt teruggewonnen, hoe sterker de auto zal afremmen. Op het moment dat de bestuurder het gaspedaal loslaat, remt de auto automatisch af en wordt de vrijgekomen energie gebruikt om de accu op te laden. Dit proces staat bekend als het recupereren van de actieradius. Een recuperatiesysteem zet de kinetische energie om in bruikbare elektrische energie. Slim gebruikmaken van dit systeem kan ervoor zorgen dat u verder kunt rijden op één acculading en dat de remmen van uw elektrische auto minder snel slijten.

Fiscale voordelen: subsidies en belastingvoordelen

Als particuliere elektrische autorijder profiteert u van verschillende fiscale voordelen. Niet alleen op de vaste kosten, maar ook op de variabele kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld landelijke subsidies, maar ook gemeentelijke subsidies. Daarnaast zijn er verschillende belastingvoordelen, zoals een lager tarief voor de motorrijtuigenbelasting en geen wegenbelasting.

Vrijstelling van BPM

Bpm is een belasting op personenauto's en motorrijwielen die gebaseerd is op een basisbedrag, verhoogd met een opslag per gram CO2-uitstoot. Koopt u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeert u een personenauto, motor of bestelauto? Dan betaalt u bpm. Dit betekent dat u voor een zuinige auto minder bpm betaalt dan voor een onzuinige auto. Een elektrische auto stoot geen CO2 uit en is daarom vrijgesteld van het basisbedrag. Dit betekent dat u bij aanschaf van een elektrische auto geen bpm hoeft te betalen tot en met 2024.

Vrijstelling van MRB

Als voertuigbezitter betaalt u normaal gesproken motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Dit bedrag betaalt u per maand of per kwartaal vanaf het moment dat het kenteken van de auto op uw naam komt te staan. Het tarief van de motorrijtuigenbelasting hangt af van:

  • de brandstof;
  • de emissie (uitstoot CO2 en fijnstof);
  • het gewicht van het voertuig.

Als eigenaar van een volledig elektrische auto bent u t/m 2024 vrijgesteld van MRB. Dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen voor het bezit van een elektrische auto.
De overheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren, omdat volledig elektrisch rijden bijdraagt aan een beter klimaat en milieu.

Aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's

Naast de belastingvoordelen is er ook een subsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto willen kopen. Deze subsidie heeft wel jaarlijks een limiet. Vanaf 10 januari 2023 kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend voor auto's waarvan het koop- of leasecontract is getekend op of na 1 januari 2023. In 2023 bedraagt de subsidie € 2.950 voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een gebruikte elektrische auto.

Onderhoud

Een van de voordelen van een elektrische auto is dat deze minder onderhoud nodig heeft. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen bougies te vervangen, de versnellingsbak te controleren of de motorolie te verversen, aangezien een elektrische auto deze onderdelen niet heeft. Wel hebben elektrische auto’s andere onderdelen die slijten, zoals banden en remmen. Net zoals bij een brandstofauto, hebben deze onderdelen tijdig onderhoud en vervanging nodig. Maar over het algemeen is het onderhoud van een elektrische auto eenvoudiger en minder frequent dan dat van een traditionele brandstofauto. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar ook in tijd en gedoe.

Milieuvriendelijk rijden

Een van de grootste voordelen van elektrische auto's is dat ze erg milieuvriendelijk zijn. Elektrische auto's stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze beter zijn voor het milieu en de luchtkwaliteit dan traditionele brandstofauto's. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim de helft minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het kan ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in steden.

Conclusie

Kortom, er zijn veel voordelen verbonden aan het kiezen voor een elektrische auto. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk en kostenbesparend, maar ook stiller en comfortabeler dan traditionele auto's. Daarnaast hebben ze vaak een snellere acceleratie en zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar. Overweegt u de aanschaf van een elektrische auto? Dan zijn er genoeg redenen om ervoor te gaan! Bekijk het aanbod elektrische auto’s bij a-point!