Switch naar elektrificatie: SEAT-fabriek in Martorell viert 30e verjaardag

 • Investering van € 3 miljard aftrap van grote transformatie

 • SEAT S.A. verantwoordelijk voor ontwikkeling van Small BEV-familie Volkswagen Groep en start in 2025 productie van EV’s voor verschillende merken

 • Martorell heeft inmiddels meer dan 12 miljoen auto’s gebouwd

  SEAT S.A. opende vandaag precies dertig jaar geleden de hoofdfabriek in het Spaanse Martorell. Het jubileum valt samen met de start van de grootste transformatie van de onderneming ooit, waarbij het in totaal € 3 miljard investeert. Tegen 2025 start SEAT S.A. in Martorell met de productie van volledig elektrische auto’s voor verschillende merken binnen de Volkswagen Groep.

  Eén van de belangrijkste aanjagers van de geplande transformatie is de verantwoordelijkheid van SEAT S.A. voor het nieuwe Small BEV-cluster binnen de Volkswagen Groep. Met deze nieuwe line-up van volledig elektrische compacte modellen - waaronder de productieversie van de CUPRA UrbanRebel - wil de Groep duurzame stedelijke mobiliteit toegankelijker maken. Martorell wordt één van de productiehubs voor deze EV’s en blijft daarmee een cruciale bijdrage leveren aan de Spaanse economie.

  Slimme fabriek

  De transformatie van SEAT S.A. is een belangrijk onderdeel van het elektrificeren van Spanje via het Future: Fast Forward-project. De onderneming werkt samen met partners aan de elektrificatie van de fabrieken in Martorell en Pamplona, de bouw van een nieuwe gigafabriek voor accupakketten in Sagunto (Valencia) en de implementatie van een compleet leveranciers-ecosysteem. SEAT S.A. investeert tegelijkertijd fors om de productiefaciliteit in Martorell om te vormen tot een slimme fabriek met de nieuwste tools op het gebied van data- en business intelligence, virtual reality, het gebruik van big data en realtime monitoring van de productie. Dit nationale project heeft een positieve impact op de Spaanse economie van naar schatting meer dan € 21 miljard.

  Aanjager van groei en ontwikkeling

  De fabriek en het hoofdkantoor van SEAT S.A. in Martorell bieden vandaag de dag werkgelegenheid aan zo’n 12.000 mensen. De productiefaciliteit heeft een totale oppervlakte van 2,8 miljoen vierkante meter, wat overeenkomt met 400 voetbalvelden. De site werd in 1993 geopend na 34 maanden bouwwerkzaamheden en een investering van 244,5 miljard Spaanse peseta's (€ 1,47 miljard). Sindsdien heeft SEAT S.A. er meer dan 12 miljoen auto’s geproduceerd, verdeeld over in totaal 45 verschillende modellen. De auto’s worden naar meer dan zeventig verschillende landen over de hele wereld geëxporteerd. 

  De eerste modellen die van de productielijn in Martorell rolden, waren de tweede generatie van de SEAT Ibiza en de eerste-generatie Cordoba. De fabriek produceerde toen al zo’n 1.500 auto’s per dag. In de afgelopen dertig jaar waren de SEAT Ibiza (4,7 miljoen exemplaren), Leon (2,5 miljoen) en Cordoba (meer dan 1 miljoen) de meest geproduceerde modellen. Tegenwoordig is dat de CUPRA Formentor. Als onderdeel van het wereldwijde productiesysteem van de Volkswagen Groep heeft Martorell ook de Audi Q3 geproduceerd en bouwt het momenteel de Audi A1.

  De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.