Škoda bereidt zich voor op productie nieuwe Kodiaq

  • Wereldpremière deze herfst, marktintroductie in 2024
  • Plek voor maximaal zeven inzittenden, ook als plug-in hybride

De tweede helft van 2023 staat voor Škoda in het teken van de wereldpremières van de nieuwe Superb en Kodiaq. De tweede generatie van die laatste staat al in de startblokken en wordt opnieuw in Škoda’s fabriek in Kvasiny geproduceerd. Daar is de Tsjechische autofabrikant al begonnen met uitgebreide aanpassingen aan de productielijn. De eerste pilot-productiemodellen zijn er reeds geproduceerd, en begin volgend jaar gaat de reguliere serieproductie van start.

“De voorbereidingen voor de productie van onze nieuwe, tweede-generatie Kodiaq zijn al in volle gang. Typerend voor Škoda is dat we opnieuw gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, waarop we vervolgens op slimme wijze nieuwe technologieën integreren. Het aanpassen en verder toekomstbestendig maken van een productielijn is echter zowel technisch als logistiek een zeer veeleisende klus. Tegelijkertijd hebben we ook onze modelproductie opnieuw verdeeld en geoptimaliseerd, en zo extra capaciteit kunnen creëren”, aldus Michael Oeljeklaus, Škoda Auto bestuurslid voor Productie en Logistiek bij Škoda Auto.

Nieuwe Kodiaq ook als plug-in hybride

Net als zijn voorganger wordt de nieuwe Kodiaq in Kvasiny op dezelfde productielijn als de Karoq, Superb en Superb iV geproduceerd. De productie van de nieuwe Superb start begin 2024 in Škoda’s fabriek in Bratislava, waarmee jaarlijks extra capaciteit wordt gecreëerd voor zo’n 150.000 extra Kodiaqs en Karoqs.

Škoda investeert zo’n 12 miljoen euro in de ombouw van de productielijn in Kvasiny, om ook rekening te houden met toekomstige vereisten. Tegelijkertijd wordt de lijn nu al klaargemaakt voor de productie van de Kodiaq iV, die is voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn. Uiteindelijk zullen er dagelijks maximaal 410 exemplaren van de nieuwe Kodiaq van de productielijn in Kvasiny rollen.

Kodiaq als pionier in SUV-offensief

De wereldpremière van de nieuwe Kodiaq staat voor deze herfst gepland, gevolgd door de marktintroductie in 2024. De grote SUV wordt leverbaar met moderne benzinemotoren, als plug-in hybride en voor het eerst ook als mild-hybride. Met het oog op veiligheid, technologie en veelzijdigheid tilt Škoda de grote SUV naar een nog hoger niveau. In zijn nieuwe vorm blijft de Kodiaq optioneel ook leverbaar als zevenzitter.

Sinds zijn wereldpremière op 1 september 2016 heeft Škoda in de fabrieken in Tsjechië, Oekraïne, China, India en – tot begin 2022 – ook in Rusland meer dan 800.000 Kodiaqs geproduceerd. De grote SUV was de voorloper van het succesvolle SUV-offensief van Škoda. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend. ** Škoda Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Pon Financial Services B.V., ingeschreven in het handelsregister onder nummer 20073305. Getoonde tarieven zijn o.b.v. private lease inclusief BTW, bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, € 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken in verband met provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel.

*** Voor elektrische auto's geldt in 2023 16% bijtelling over de eerste € 30.000 van de catalogusprijs van de auto inclusief opties. Over het meerdere moet 22% bijtelling worden betaald. De genoemde bijtelling is gebaseerd op een inkomstenbelasting van 36,93%. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.