Volkswagen start productie ID.5

  • Zwickau: meest efficiënte Europese fabriek voor elektrische auto
  • Eerste volledige transformatie ter wereld: fabriek in Zwickau bouwt alleen nog e-auto’s
  • Productie van zes modellen voor drie merken: Volkswagen ID.3, ID.4 en ID.5, Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron plus CUPRA Born

Volkswagen is in het Duitse Zwickau officieel gestart met de productie van de ID.5 en ID.5 GTX. Daarmee is de transformatie van een autofabriek voor brandstofauto’s naar een locatie waar alleen elektrische modellen worden geproduceerd succesvol afgerond. De productiefaciliteit is de eerste massaproductiefabriek ter wereld die volledig is omgebouwd. Op basis van het modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB) worden inmiddels zes modellen van Volkswagen, Audi en CUPRA in Zwickau geproduceerd. 

Naast de Glazen Fabriek in Dresden is Zwickau de tweede productiefaciliteit in de deelstaat Sachsen die elektrische auto’s bouwt. Maar ook de fabrieken in Emden (ID.4), Hannover (ID.Buzz) en het Amerikaanse Chattanooga (ID.4) dragen bij aan de groei van de productie van elektrische modellen. Volkswagen heeft daarmee de voorwaarden geschapen om in 2022 in de fabrieken in Europa, de VS en China 1,2 miljoen volledig elektrische auto’s op basis van het MEB-platform te bouwen. 

“Volkswagen versnelt de opmars van elektromobiliteit in 2022 verder met de uitbreiding van het modellengamma,” verklaart Christian Vollmer, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor Productie en Logistiek. “Met zes introducties door drie merken in slechts 26 maanden heeft Zwickau belangrijk pionierswerk verricht voor de Volkswagen Groep. De kennis en ervaring in die fabriek gaat ons helpen om ons productienetwerk snel en efficiënt verder te elektrificeren.”

Modellen en aantallen

Inmiddels bouwt Zwickau zes modellen van drie merken: de Volkswagen ID.3, ID.4 en ID.5, de Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron en de CUPRA Born. Jaarlijks lopen in de fabriek zo’n 300.000 auto’s van de band, waardoor Zwickau momenteel de meest efficiënte productielocatie voor elektrische auto’s in Europa is. Met de ‘made in Zwickau’ modellen levert Volkswagen alleen nog maar auto’s die in de gehele toeleverings- en productieketen CO2-neutraal zijn gebouwd. In het productieproces wordt de koolstofproductie zoveel mogelijk vermeden of verminderd - en onvermijdelijke emissies gecompenseerd.

Een efficiënte autofabriek

Sinds 2018 is Zwickau voor ongeveer 1,2 miljard euro omgebouwd van een fabriek die enkel auto’s met verbrandingsmotoren maakte naar een locatie die nu alleen nog 100 procent elektrische voertuigen bouwt. Zwickau zet hiervoor meer dan ooit efficiënte, slimme technologie in zoals Industrie 4.0-robots en zelfrijdende transportsystemen die componenten volledig autonoom naar de assemblagelijn brengen.

In totaal is er in Zwickau meer dan 50.000 vierkante meter nieuwe fabrieksruimte gecreëerd, bijvoorbeeld voor de uitbreiding van de persstraat. Daar worden nu alle carrosseriedelen voor de elektrische modellen gemaakt, wat 9.000 vrachtwagenritten per jaar bespaart. Andere grote projecten waren de bouw van een nieuw logistiek centrum en een accucentrum, dat nu het hoogste gebouw op de locatie in Zwickau is. Deze drie projecten alleen vergden al een investering van circa 115 miljoen euro.

Het doel van Volkswagen

Volkswagen wil uiterlijk in 2050 netto CO2-neutraal zijn. De tussenliggende doelstelling is om in 2030 de CO2-uitstoot per auto in Europa met 40 procent te verminderen. Ook de productie, inclusief toeleveringsketens, en de exploitatie van elektrische auto's moeten netto CO2-neutraal worden gemaakt. Daarbij komt nog de systematische recycling van de hoogspanningsaccu's uit oude elektrische auto’s. Het doel van Volkswagen is om het nieuwe wagenpark volledig te elektrificeren. Tegen 2030 moet minstens 70 procent van de Volkswagen-afzet in Europa bestaan uit volledig elektrische auto's, wat overeenkomt met ruim een ​​miljoen auto’s. In Noord-Amerika en China moet het aandeel van elektrische auto’s minstens vijftig procent gaan bedragen. Daarnaast introduceert Volkswagen ieder jaar minstens één nieuwe elektrische auto.

Ontdek de elektrische modellen van Volkswagen

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.