Vernieuwde Volkswagen ID.3: slim, efficiënt en duurzaam

  • Verbeteringen op basis van feedback klanten
  • Scherper design en upgrade voor interieur
  • Nieuwste software en geoptimaliseerd infotainment
  • Uitgebreide intelligente rijhulpsystemen
  • Medio juni leverbaar in Nederland

Ruim drie jaar na zijn lancering heeft Volkswagen de ID.3 een uitgebreide upgrade gegeven. De elektrische bestseller heeft een aangescherpt design en verder verfijnd interieur, en zet grote stappen op het gebied van software, augmented reality, intelligente rijhulpsystemen en duurzaamheid.

De ID.3 heeft een nieuw ontworpen en dynamischer front, met geoptimaliseerde luchtroosters en een aangescherpt uiterlijk. Daardoor is de Cw-waarde verder verbeterd (0,263), met een betere efficiëntie tot gevolg. De achterzijde heeft nieuwe, tweedelige en volledig rode lichtunits gekregen.

Duurzaam en opgewaardeerd interieur

Volkswagen heeft goed naar klanten geluisterd om verbeteringen door te voeren, onder andere in het interieur. De vernieuwde ID.3 heeft zachtere materialen in bijvoorbeeld de deurpanelen en op het dashboard. Het interieur is standaard diervrij en de mate aan gerecyclede materialen is ook toegenomen. Net als voorheen wordt de ID.3 volledig klimaatneutraal geproduceerd in Zwickau. 

Infotainment-update met verbeterde connectiviteit 

Het infotainmentscherm van de vernieuwde ID.3 meet nu standaard 12 inch (30,5 centimeter) en is voorzien van de nieuwste software. Ook is de menustructuur geoptimaliseerd, met een verbeterde ergonomie tot gevolg. Het infotainmentsysteem kan eenvoudig worden bediend met aanraaktoetsen op het multifunctionele stuurwiel. Standaard is de ID.3 voorzien van een draadloze telefoonlader en smartphone-connectiviteit. 

De spraakbesturing in de vernieuwde ID.3 is geoptimaliseerd en zodoende betrouwbaarder en sneller dan voorheen. Ook is de augmented reality van het head-up display uitgebreid. Het head-up display kan naast informatie over de snelheid en voertuigfuncties ook navigatie-aanwijzingen projecteren. De ID.3 is eveneens klaar voor software-updates en specifieke functies - waaronder het navigatiesysteem en de klimaatcontrole met twee zones - kunnen later geactiveerd of gedeactiveerd worden. Op die manier kunnen klanten flexibel reageren op hun behoeften. 

De standaard Electric Vehicle Route Planner, waarmee de Volkswagen ID.3 de perfecte route voor de bestuurder uitstippelt, gebruikt voortaan actuele verkeersinformatie en voorspellingen bij het bepalen van de route. Eventuele laadstops worden gecalculeerd op basis van de actuele capaciteit bij laadstations. Zo kan de auto de bestuurder verschillende routes adviseren. Bijvoorbeeld een met meerdere korte laadstops, of een andere met één langere laadstop. 

Slimmere rijhulpsystemen

Travel Assist heeft nu een nieuwe functie, als aanvulling op de adaptieve cruise control en rijstrookassistent. Bij snelheden vanaf 90 km/u kan de auto na het activeren van de richtingaanwijzers automatisch van rijstrook wisselen, mits daar ruimte voor is. Daarnaast kan de nieuwe ID.3 door V2X-technologie in een fractie van een seconde belangrijke data van compatibele auto’s en infrastructuur verwerken. Zo krijgt de bestuurder een waarschuwing voor gevaren, ongevallen en stilstaand verkeer. Het optionele ID. Light maakt die gevaren ook visueel kenbaar middels de interieurverlichting.  

Park Assist Plus, dat al kon helpen bij het zoeken naar een parkeerplek en het geven van stuurassistentie, is nu in staat om parkeermanoeuvres van de bestuurder op te slaan en te reproduceren. Daarbij houden alle sensoren de omgeving in de gaten en is de ID.3 in staat om zelf te sturen, accelereren en remmen en dus al het werk uit handen van de bestuurder te nemen. 

Verbeterde actieradius

De vernieuwde Volkswagen ID.3 is leverbaar in twee uitvoeringen: de Pro en Pro S. Beide varianten hebben een 150 kW (204 pk) sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft en 310 Nm aan trekkracht produceert. De ID.3 Pro S heeft een lithium-ion accupakket met een capaciteit van 77 kWh en een verwachte actieradius tot 546 kilometer* (WLTP). De ID.3 Pro heeft een 58 kWh accupakket dat goed is voor een actieradius tot 426 kilometer* (WLTP). Later verschijnt er ook een versie met een kleinere batterij.

Bij een snellaadstation laadt de ID.3 Pro S het accupakket in 30 minuten van 5 naar 80 procent, dankzij het maximale laadvermogen van 170kW. De ID.3 Pro laadt met maximaal 120kW, waarmee het 35 minuten vergt om het accupakket tot 80 procent op te laden. De ID.3 is voorbereid op bidirectioneel laden, waarmee hij dus ook stroom aan het net kan teruggeven.

De vernieuwde Volkswagen ID.3 is vanaf begin april te bestellen en arriveert in juni in Nederland. Aanvullend informatie over prijzen, specificaties en uitvoeringen wordt in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Klimaatneutrale productie

De vernieuwde ID.3 rolt volledig klimaatneutraal van de productielijn. Volkswagen’s fabriek in Zwickau is Europa’s grootste en meest efficiënte fabriek voor elektrische auto’s en maakt gebruik van 100 procent groene energie. Als de ID.3 het einde van zijn levenscyclus nadert, kan het accupakket gebruikt worden voor andere doeleinden of een bron van materialen worden nadat het is gerecycled. Het overige emissieaandeel wordt nu nog gecompenseerd met gecertificeerde CO2-credits, maar Volkswagen werkt samen met zijn productiepartners hard aan de reductie van CO2-emissies. Volkswagen is voornemens om de CO2-emissie per voertuig tegen 2030 met 40 procent te verminderen en verkoopt per 2033 enkel nog elektrische auto’s in Europa. Om dat te bewerkstelligen, lanceert het merk tot en met 2026 tien nieuwe elektrische modellen.

Volkswagen Service

Volkswagen biedt op de vernieuwde ID.3 standaard 8 jaar fabrieksgarantie (óf maximaal 160.000km) op de hoogvoltaccu en daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van gratis 24u pechhulp binnen Europa. Met het uitgebreide servicenetwerk in Nederland en in Europa kunnen we de berijder beloven binnen 3 uur weer mobiel te zijn bij pech zoals een lekke band.

Technische gegevens vernieuwde Volkswagen ID.3

ID.3 Pro ID.3 Pro S
Maximum vermogen 150 kW / 204 pk 150 kW / 204 pk
Maximum koppel 310 Nm 310 Nm
Transmissie Eentraps reductieversnelling Eentraps reductieversnelling
Topsnelheid 160 km/u 160 km/u
0-100 km/u 7,3 s 7,9 s
Batterijcapaciteit (netto) 58 kWh 77 kWh
Actieradius (WLTP) Tot 426 km* Tot 546 km*
Lengte 4.261 mm 4.261 mm
Breedte 1.809 mm (2.070 mm incl. buitenspiegels) 1.809 mm (2.070 mm incl. buitenspiegels)
Hoogte 1.562 mm 1.562 mm
Wielbasis 2.770 mm 2.770 mm
Luchtweerstandscoëfficiënt 0,263 (voorspelling) 0,263 (voorspelling)
Inhoud bagageruimte 385 liter 385 liter

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische verwachte maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag. Deze cijfers zijn voor de huidige versie van de ID.3, de cijfers van de vernieuwde ID.3 worden in een later stadium gepubliceerd.