Terugkeer van een legende: ŠKODA Sport tijdens Le Mans Classic 2022

  • ŠKODA Sport nam in juni 1950 als laatste Tsjechische auto met een Tsjechische crew deel aan 24 Uur van Le Mans
  • Slechts twee Le Mans-auto’s ooit gebouwd op basis van populaire ‘Tudor’
  • Originele auto uit 1950-editie Le Mans maakt opwachting tijdens Le Mans Classic 2022

Al sinds 1901 spelen auto’s uit Mladá Boleslav een rol in de nationale en internationale autosport. Een afgeleide versie van de ŠKODA Sport ‘Tudor’, die de bijnaam ‘placka’ droeg (wat vrij vertaald pannenkoek betekent, vanwege zijn lage koetswerklijn), nam in 1950 deel aan de 24 Uur van Le Mans. Afgelopen weekend maakte de auto na 72 jaar zijn rentree op het legendarische Circuit de la Sarthe, de thuisbasis van de 24 Uur van Le Mans.

ŠKODA is al meer dan een eeuw actief in de autosport, met tal van speciale race- en rallymodellen. In 1946 maakte het merk indruk met de Model 1101, bijgenaamd de 'Tudor' - een Tsjechische fonetische weergave van het Engelse woord 'two-door’. De vraag naar het nieuwe model groeide internationaal snel, niet in de laatste plaats vanwege de talrijke autosportsuccessen. De auto nam deel aan de 2.649 kilometer lange Rally Rajd Polski (1948), de Zuid-Amerikaanse Rally Montevideo-Melo-Montevideo en de circuitrace op Spa in België. Tijdens dit laatste event legden drie ‘Tudor’ vierzitters in 24 uur tijd 1.972 kilometer af, om vervolgens gezamenlijk over de finish te komen.

Tijdens de Tsjechoslowaakse Grand Prix in Brno (1949) hield de ŠKODA Sport zich met succes staande tegen de concurrentie met tal van standaard onderdelen van de productieauto en een handgemaakte aluminium pontoncarrosserie. De auto werd vervolgens aangepast om te voldoen aan de reglementen van de 24 Uur van Le Mans. Op het Circuit de la Sarthe trad het fabrieksduo Václav Bobek/Jaroslav Netušil aan voor de 18e editie van de inmiddels legendarische race, op 24 juni 1950.

Le Mans-debuut in 1950 eindigt met pech

De ŠKODA Sport had twee extra koplampen voor de nachtelijke uren van de race, terwijl speciale openingen in de grille de koeling van de trommelremmen op de voorwielen verbeterden. Bovendien werd de wielbasis verlengd tot 2.150 mm om een grotere stabiliteit te garanderen. Inclusief gereedschap en reserveonderdelen woog de auto slechts 700 kg. Hij had een watergekoelde viercilindermotor met een cilinderinhoud van 1.089 cm3; de elektronica was afkomstig van de Tsjechische fabrikant PAL 12 V. De ŠKODA Sport leverde een vermogen van 50 pk (37 kW) bij 5.200 tpm en liep op een speciaal brandstofmengsel van benzine, ethanol en aceton. De topsnelheid bedroeg 140 km/u en het brandstofverbruik was voor die tijd laag met 12 liter per 100 kilometer. Hierdoor hoefde de ŠKODA-equipe niet zo vaak te tanken als veel van hun concurrenten.

Tijdens de eerste 13 uur van de race vochten coureurs Bobek/Netušil zich met hun ŠKODA Sport naar de tweede plaats in de categorie onder de 1.100 cm3 en zelfs naar een sensationele vijfde plek algemeen. Een klein technisch defect verhinderde het team echter om de finish te bereiken.

Het jaar erop was de autofabrikant van plan om twee geprepareerde ŠKODA Sports aan de start te brengen. De politieke situatie verhinderde dit echter. Zo is de Le Mans-deelname in juni 1950 tot op de dag van vandaag nog steeds de laatste keer dat een Tsjechische auto met een Tsjechische equipe zou deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans.

Terugkeer na 72 jaar: Le Mans Classic 2022

In mei 1923 werd de 24-uursrace in Le Mans voor het eerst verreden en in het kader van de Le Mans Classic rijden nu ook om de twee jaar historische auto’s op het 13,626 kilometer lange circuit. Vanwege de coronapandemie moest de viering van de 70e verjaardag van de ŠKODA Sport op Le Mans worden uitgesteld van juni 2020 naar juli 2022.

De auto die in 1950 meedeed aan de 24 uur van Le Mans was dit jaar voor het eerst present tijdens het classic-event. De zorgvuldig gerestaureerde ŠKODA Sport werd bestuurd door Stanislav Kafka en Michal Velebný, het hoofd van de restauratiewerkplaats bij ŠKODA AUTO. Zijn grootvader Josef Velebný was destijds degene die de carrosserie van de ŠKODA Sport had ontworpen. Net als bij zijn eerste start in 1950 ging de auto dit jaar opnieuw het circuit op met startnummer 44. De tweede van de slechts twee ŠKODA Sports ooit gebouwd nam in 2006 al deel aan de Le Mans Classic.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.
project.general_error_message

Voor welke auto wilt u een offerte aanvragen?

We nemen snel contact op met een vrijblijvend aanbod.

 

Uw gegevens

 

Ik wil graag contact per:

project.general_error_message

Met welke auto wilt u een proefrit maken?

We nemen snel contact op voor een afspraak.

 

Uw gegevens

 

Ik wil graag contact per: