Audi-fabriek in Ingolstadt vanaf 2024 klimaatneutraal

  • Audi grijpt productiestart Q6 e-tron aan om fabriek in Ingolstadt vanaf januari 2024 volledig klimaatneutraal te laten produceren
  • Ingolstadt derde klimaatneutrale Audi-fabriek na Brussel en Győr (Hongarije)
  • Verduurzaming onderdeel van Audi’s Mission:Zero-initiatief, waarbij alle fabrieken vanaf 2025 klimaatneutraal moeten zijn

De Audi-fabriek in Ingolstadt gaat vanaf 1 januari 2024 volledig klimaatneutraal produceren. De duurzame transformatie valt samen met de productiestart van de nieuwe Audi Q6 e-tron en is onderdeel van Audi’s Mission:Zero-initiatief. Als onderdeel van die strategie heeft het merk zichzelf ten doel gesteld om al zijn auto’s vanaf 2025 volledig uitstootvrij te produceren. Na Brussel (België, 2018) en Győr (Hongarije, 2020) wordt de fabriek in Ingolstadt de derde Audi-fabriek die netto CO2-neutrale produceert.

“Milieubescherming is stevig verankerd in de bedrijfsstrategie van Audi. Door de locatie in Ingolstadt over te zetten op hernieuwbare energie zetten we een belangrijke stap op weg naar onze Audi Mission:Zero-doelstelling: een netto CO2-neutrale autoproductie”, vertelt Gerd Walker, bestuurslid voor Productie en Logistiek bij Audi.

Duurzame transformatie in vier pijlers

Om het ambitieuze doel te bereiken implementeert Audi een plan op basis van vier pijlers. In de eerste pijler verbetert Audi de energie-efficiëntie op zijn locaties, waardoor al grote hoeveelheden CO2-uitstoot worden vermeden. In 2022 zorgden deze maatregelen ervoor dat de locatie in Ingolstadt meer dan 35.000 megawattuur aan energie bespaarde en dat de uitstoot met ruim 5.000 ton CO2 verminderde. 

Als onderdeel van de tweede pijler van het plan wekt Audi zelf duurzame energie op. Daarvoor zijn in de fabriek in Ingolstadt op een oppervlakte van 23.000 vierkante meter fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd. 

De derde pijler binnen het plan heeft betrekking op de manier waarop Audi energie inkoopt: sinds begin 2012 produceert Audi in Ingolstadt uitsluitend auto’s met behulp van groene stroom. Deze vroege transitie maakte Audi destijds al tot een pionier op het gebied van duurzaamheid in de branche. 

Als vierde en laatste pijler wordt de uitstoot die Audi nog niet kan vermijden (maximaal 10 procent van de oorspronkelijke CO2-uitstoot) gecompenseerd door de aanschaf van CO2-credits die gecertificeerd zijn volgens de hoogste kwaliteitsnormen, zoals Gold Standard.

Uitstootvrije warmtevoorziening en herontwikkeling van land

Dr. Rüdiger Recknagel, hoofd Milieubescherming van de Audi Groep, vertelt: “Een naburige raffinaderij en de recyclinginstallatie voor gemeentelijk afval voorzien de hoofdinstallatie van uitstootvrije restwarmte. Om daarnaast een klimaatneutrale warmtevoorziening te garanderen hebben we grote hoeveelheden biogas veiliggesteld.” Op deze manier dekt de fabriek bijna al zijn energiebehoeften uit hernieuwbare bronnen. Als het om duurzaam landgebruik gaat, gaat Audi nog een stap verder door een voormalig industrieterrein nieuw leven in te blazen. De industriële woestenij van 75 hectare werd herontwikkeld en voorzien van een technologiepark. Van de totale oppervlakte is vijftien hectare aangewezen als compensatiegebied voor natuur en landschap; daar gedijt nu een bijna natuurlijk bos met voedselarm grasland.

Mission:Zero

De maatregelen van Audi’s Mission:Zero-initiatief gaan verder dan het bereiken van uitstootvrije productie. Het programma richt zich op de belangrijkste activiteitengebieden: watergebruik, bronnenefficiëntie en de bescherming en het behoud van de biodiversiteit. De visie van Audi is om een ​​circulaire economie te creëren waarin hulpbronnen als kunststoffen, water en andere grondstoffen circulair worden gebruikt. Zo exploiteert Audi sinds 2019 al een watervoorzieningscentrum in Ingolstadt met een bioreactor om water efficiënter te gebruiken. 

Dit jaar werd Audi de eerste premium autofabrikant die zich aansloot bij de Alliance for Water Stewardship (AWS). Audi is van plan het ecologisch gewogen waterverbruik op zijn productielocaties wereldwijd tegen 2035 te halveren. De fabriek in San José Chiapa, Mexico, die sinds 2018 auto’s bouwt zonder afvalwater te produceren, geldt als rolmodel voor het verantwoord gebruik van waterbronnen. Tenslotte zet Audi zich als lid van het initiatief ‘Biodiversity in Good Company’ ook in voor de bescherming van de biodiversiteit op al zijn locaties. De open ruimtes op de externe locatie in Münchsmünster behoren tot de grootste maatregelen van de onderneming op dit gebied: op zo'n 17 hectare van het terrein is een leefgebied gecreëerd voor tal van dier- en plantensoorten.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.