Zo maakt u uw auto klaar voor de winter

Wie tijdens de koude wintermaanden zorgeloos wil blijven rijden, maakt z’n auto op tijd winterklaar. Bijvoorbeeld met de juiste winterbanden en winterse accessoires. Waar moet u aan denken als u uw auto wilt voorbereiden op koud weer en gladde wegen?

1. Rijd op winterbanden

Winterbanden zijn belangrijk voor rijveiligheid in de wintermaanden. Ze hebben veel meer grip op nat en glad wegdek en bieden meer grip bij temperaturen lager dan 7˚C. Zachter rubber en extra profiel verkorten de remweg tot wel de helft! Dalend kwik? Maak snel een afspraak voor een extra voordelige bandenwissel.

Plan uw bandenwissel

2. Check de accu

Door de winterkou kan het gebeuren dat een auto moeilijk start. Het is dan extra belangrijk om de conditie van de accu te controleren en deze indien nodig te vervangen. Met een spanningsmeter doet u dat heel eenvoudig zelf. Als de motor uitstaat, moet de accuspanning groter zijn dan 12 Volt. Met draaiende motor zou de spanning rond de 14 Volt moeten zijn. Is de waarde veel lager? Dan is er mogelijk iets mis met de accu of de dynamo.

3. Zorg voor goede verlichting

Als de dagen korter worden, moet u kunnen vertrouwen op goedwerkende autoverlichting. Controleer daarom tijdig uw lampen en vervang deze indien nodig. Zorg ook voor een reserveset lampen in de auto. Dat loont de moeite, want als u met defecte verlichting wordt aangehouden, voorkomt u een boete wanneer u kapotte lampjes ter plekke kunt vervangen.

4. Controleer de airco

Een goedwerkende airco is ’s winters belangrijk voor het verwarmen van de auto én voor het voorkomen van condens. De airco onttrekt vocht aan de lucht, zorgt voor een droger binnenklimaat van uw auto en dus voor schone ramen. Het voorkomt in elk geval dat u op ’s ochtends tergend lang moet wachten tot de ramen niet langer beslagen zijn.

Plan uw aircocheck

5. Vul de ruitensproeiervloeistof bij

Zorg dat het niveau van de ruitensproeiervloeistof op peil is en vul deze zo nodig bij met antivries. Zo bent u ook in de winter verzekerd van een schone voorruit zonder ijsvorming. Ruitensproeiervloeistof met antivries is blauw van kleur, de zomerse variant is roze.

6. Voorkom een vastgevroren handrem

Heeft geen elektronische handrem? Zet uw auto dan na het parkeren in de eerste versnelling of in de P-stand als u een automaat rijdt. Zo voorkomt u dat de handrem vastvriest. Heeft u de handrem gebruikt en is deze vastgevroren? Trek de handrem dan (voorzichtig) stevig aan totdat het ijs breekt. U kunt ook de motor 15 minuten laten draaien tot de handremkabel is ontdooid.

7. Minder krabben in de ochtend

Een herkenbaar verschijnsel in de winter: u komt aan bij uw auto en de voorruit is bedekt met een laag ijs. Irritant, dat wordt krabben! U kunt dit gelukkig makkelijk voorkomen door ’s avonds een anti-ijsdeken op de voorruit te leggen. Zo hoeft u de voorruit in elk geval niet te krabben en kunt u snel wegrijden.

8. Houd rekening met calamiteiten onderweg

Leg een warme deken in de auto. Wel zo prettig als u onderweg onverhoopt langere tijd vaststaat in winterse omstandigheden. Gaat u naar het buitenland? Denk dan ook aan een veiligheidsvest, dat is in veel landen verplicht bij autopech.

Bekijk onze winteraccessoires

9. Laat uw auto professioneel checken

Als u de bovenstaande punten heeft afgevinkt, is uw auto klaar voor winterweer. Toch nog extra zekerheid? Tijdens een wintercheck controleren onze monteurs uw auto op 20 belangrijke punten. Van airco, verwarming, remmen, verlichting, ruitenwissers, accu tot bandenprofiel. Maak een werkplaatsafspraak en laat uw auto professioneel checken!

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience