Wegenbelasting elektrische auto's

Geen motorrijtuigenbelasting elektrische auto’s

De elektrische auto is duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto. Daartegenover staan lagere gebruikskosten. Zo is elektriciteit goedkoper dan benzine of diesel. Bovendien zijn elektrische auto’s tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Tijdelijke maatregel

Motorrijtuigenbelasting (MRB, voorheen wegenbelasting) is een belasting die vrijwel elke bezitter van motorvoertuigen in ons land betaalt. De hoogte ervan hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de woonplaats. Volledig elektrische auto’s en andere voertuigen zonder directe CO2-uitstoot zijn vrijgesteld van MRB. Deze tijdelijke maatregel geldt tot en met 2024 om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. 2025 is een overgangsjaar met een korting van 75 procent op de MRB. Vanaf 2026 geldt het volledige tarief.

Korting voor plug-in hybrides

Eigenaren met van een plug-in hybride met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer krijgen tot en met 2024 een korting van 50 procent op de MRB. In 2025 bedraagt die korting 25 procent. In 2026 geldt net als bij volledig elektrische auto’s het volledige tarief.

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience