Subsidie voor elektrische auto’s

Subsidie voor elektrische auto’s

Wat zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden?

Voor particulieren

Particuliere elektrische autorijders hebben verschillende fiscale voordelen, zowel op de vaste als variabele kosten.

Vrijstelling van BPM

BPM is een autobelasting die is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Voor een zuinige auto betaal je minder dan voor een onzuinige. Voor een nieuwe elektrische auto betaal je helemaal geen BPM, omdat deze geen directe CO2-uitstoot heeft.

Vrijstelling van MRB

Eigenaren van een volledig elektrische auto hoeven in elk geval tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) te betalen.

Aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's

Naast belastingvoordelen zijn er voor particulieren ook aanschafsubsidies voor een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Er zit helaas een limiet aan de subsidie die jaarlijks wordt verstrekt. Kijk op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp voor de actuele status van de subsidieregeling van de overheid.

Voor ondernemers en zakelijke rijders

Ondernemers en zakelijke rijders van een elektrische auto kunnen rekenen op soms lucratieve fiscale voordelen. We rekenen graag met je mee.

Lage bijtelling

Wie een elektrische auto leaset en deze ook privé gebruikt, betaalt een lager bijtellingstarief dan bij een auto met verbrandingsmotor. Dit geldt ook voor ondernemers die hun zakelijke elektrische auto privé gebruiken. Wel gaat de bijtelling op elektrische auto's elk jaar iets omhoog, tot deze in 2026 gelijk is aan alle andere auto’s.

Vermindering fiscale winst

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals elektrische auto’s. Deze elektrische auto moet dan wel over geïntegreerde zonnepanelen beschikken om in aanmerking te komen voor de MIA. De MIA biedt de mogelijkheid een deel van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Met de VAMIL kan je de investering tot 75% op een willekeurig moment afschrijven. Hiermee verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar.