Lease a Bike onderzoek

Fiets van de zaak: gezond en voordelig

Samen met Lease a Bike maakt a-point het makkelijk om werkend Nederland aan het fietsen te krijgen. In 2021 voerde Lease a Bike een onderzoek uit naar het effect van de leasefietsregeling op het fietsgedrag van werknemers. Er deden 1500 leasefietsers aan mee.

Samenvatting van het onderzoek

  • Bij fietslease is een e-bike, bij koop is dat
  • Gemiddelde leaseprijs: en koop
  • fietst meer naar werk met de leasefiets, fietst meer privé
  • kiest voor een leasefiets i.p.v. koopfiets door mogelijkheid tot
  • Werkgevers krijgen gemiddeld een voor het aanbieden van Lease a Bike

De fiets en auto van de zaak kunnen echt samen

  • De fiets van de zaak en auto van de zaak vullen elkaar goed aan
  • Een leasefiets mag je ook alleen inzetten voor privé-kilometers
  • Een fietsregeling bied je desgewenst kostenneutraal aan

Sinds het nieuwe fietsplan uit 2020 lijken de regelingen van de fiets van de zaak en de auto van de zaak behoorlijk op elkaar. De nieuwe fietsregeling is helemaal van deze tijd. Hij valt buiten de werkkostenregeling en kengt geen bestedingslimiet. Zo doen ook duurdere e-bikes, speed-pedelecs, racefietsen en bakfietsen mee.

Leasefiets en bijtelling

In de nieuwe fietsregeling is sprake van bijtelling. Voor elke fiets, ongeacht hoe je die inzet (voor woon-werk en/of privé) tel je 7 procent van de aanschafwaarde bij je inkomen op. In de praktijk fiets je zo rond op een gloednieuw model voor een paar euro per maand. Vanwege de bijtelling lijkt de fiets van de zaak dus behoorlijk veel op de auto van de zaak. Je gebruikt je leasefiets of e-bike alleen privé, of voor de kilometers naar kantoor.

Fiets én auto van de zaak Je kunt de fiets en auto van de zaak combineren zoals jij dat wil. De regelingen bijten elkaar niet. Doordeweeks pak je de leaseauto, in het weekend of op zomeravonden de fiets. Voor een onbeperkt aantal privékilometers. Woon je op fietsafstand van kantoor, dan mag je vanzelfsprekend ook soms met je fiets naar kantoor komen. Bovendien vergroot de e-bike - en zeker de razendsnelle speed-pedelec – de term ‘fietsafstand’. Een rit van 20 kilometer naar kantoor of zelfs meer, trap je door de elektro-ondersteuning moeiteloos weg.

Een fietsregeling aanbieden Tussen een auto van de zaak en fiets van de zaak bestaan ook verschillen. Een werkgever neemt de leasekosten van een auto van de zaak altijd voor zijn rekening. Bij een fietsregeling kan hij zelf kiezen of hij dat doet, een bijdrage doet in de maand kosten of dat hij het leasebedrag uitruilt met het brutoloon. Ook als je als werkgever kiest voor deze laatste en kostenneutrale fietsregeling, profiteert de werknemer flink van het belastingvoordeel. Zelfs een leasefiets waaraan de baas niets meebetaalt, is tot 35 procent goedkoper dan de privé aanschaf van een nieuwe fiets.

Fit en vitaal Werkgevers hebben met een fietsregeling bovendien een extra secundaire arbeidsvoorwaarde in handen. En een promotiemiddel voor meer vitaliteit. Ook werknemers die in hun privétijd flink fietsen zijn gemiddeld gezonder en energieker. De fiets van de zaak is al lang niet meer iets voor het woon-werkverkeer alleen. Ook mensen die ver van kantoor wonen of al een auto van de zaak hebben, profiteren er optimaal van.

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience