De voordelen van elektrisch rijden voor zakelijke rijders

Steeds meer zakelijke rijders stappen over op elektrisch rijden en dat is niet zonder reden. Naast de milieuvriendelijkheid van elektrische auto's zijn er ook diverse financiële voordelen voor zakelijke rijders. Zo geldt er een lager bijtellingstarief en zijn er diverse subsidieregelingen waarvan zakelijke rijders kunnen profiteren. In dit kennisbank item kijken we naar de belangrijkste voordelen van elektrisch rijden voor zakelijke rijders.

Lagere kosten

Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden voor zakelijke rijders is dat het aanzienlijk kan besparen op de brandstofkosten. Elektrische auto's gebruiken immers geen benzine of diesel en hebben dus veel lagere onderhoudskosten. Bovendien komen elektrische auto's in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen en subsidies, waardoor de totale kosten voor het rijden van een elektrische auto lager kunnen uitvallen dan die van een traditionele auto.

Minder onderhoud en lagere (onderhouds)kosten

Elektrische auto's hebben gemiddeld minder onderhoud nodig, waardoor er minder vaak een bezoek aan de garage nodig is. Dit komt doordat elektrische auto's minder onderhoudsgevoelige onderdelen hebben, zoals een motor die regelmatig onderhouden moet worden. Bovendien slijten deze onderdelen langzamer, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook tijd die de auto bij de garage doorbrengt.

Ruime keuzemogelijkheden

De selectie van elektrische modellen is in de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid en zal de komende jaren alleen maar groter worden. Van elektrische SUV's tot sportauto's. Hierdoor is er voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrisch rijden een passend model beschikbaar. Benieuwd naar welke elektrische modellen wij allemaal beschikbaar hebben? Bekijk onze voorraad!

Bekijk onze voorraad

Milieuvriendelijkheid

Een ander groot voordeel van elektrisch rijden is dat het een milieuvriendelijkere optie is dan rijden op fossiele brandstoffen. Elektrische auto's stoten geen CO2 of andere vervuilende stoffen uit, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Door over te stappen op elektrische auto's kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot verminderen en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Comfort en rijervaring

Elektrische auto's bieden vaak een betere rijervaring dan traditionele auto's. Ze zijn stiller, trillen minder en hebben snellere acceleratie. Bovendien hebben elektrische auto's geen versnellingsbak, waardoor ze een soepelere rijervaring bieden voor elke bestuurder. Dit alles zorgt voor meer comfort en een prettigere rit voor zowel de bestuurder als de passagiers.

Imago verbetering

Door over te stappen op elektrische auto's kunnen bedrijven hun imago verbeteren. Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kunnen zichzelf profileren als milieuvriendelijke organisaties door hun wagenpark te verduurzamen. Dit kan bijdragen aan een positief imago en de reputatie van het bedrijf verbeteren.

Fiscale voordelen voor ondernemers en zakelijke rijders

Elektrische auto's komen in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen. Zo hoeven zakelijke rijders geen bijtelling te betalen als zij in een elektrische auto rijden. Dit betekent dat zij een lagere inkomstenbelasting betalen over het privégebruik van hun auto. Bovendien worden elektrische auto's niet belast met wegenbelasting en zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die elektrische auto's aanschaffen.

Lage bijtelling

Wie een elektrische auto leaset en deze ook privé gebruikt, betaalt een lager bijtellingstarief dan voor een auto met verbrandingsmotor. Dit geldt ook voor ondernemers die hun zakelijke elektrische auto privé gebruiken. Wel gaat de bijtelling op elektrische auto's elk jaar wat omhoog, tot deze in 2026 gelijk is aan die van alle andere auto’s. 

Vanaf 2023 geldt er voor u een kortingstarief van 16% voor volledig emissieloze auto's. Dit kortingstarief geldt tot een cataloguswaarde van € 30.000. Als de cataloguswaarde hoger is dan € 30.000, moet u over het deel van de waarde daarboven een bijtellingstarief van 22% betalen. Het drempelbedrag is echter niet van toepassing op waterstofauto's en auto's die volledig op bepaalde zonnecellen rijden. Voor deze auto's geldt het kortingstarief, zelfs als de cataloguswaarde hoger is dan € 30.000.

Hieronder vindt u een overzicht van de bijtellingstarieven t/m 2026:

2021 2022 2023 2024 2025 2026
Volledig elektrisch 12% 16% 16% 16% 17% 22%
Maximale catalogusprijs € 40.000 € 35.000 € 30.000 € 30.000 € 30.000 Geen max.

Als bedrijf loont het dan ook om te overwegen om over te stappen op elektrisch rijden en zo een duurzame toekomst tegemoet te gaan. Er zijn tegenwoordig steeds meer elektrische auto's beschikbaar die geschikt zijn voor zakelijke doeleinden en met een groeiend aantal laadpalen wordt elektrisch rijden ook steeds toegankelijker.

Daarnaast zijn er ook andere manieren waarop bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere mobiliteit, zoals het stimuleren van fietsen, openbaar vervoer of thuiswerken. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften en mogelijkheden van het bedrijf en de werknemers en zo een mobiliteitsplan op te stellen dat past bij de specifieke situatie.

Kortom, elektrisch rijden biedt veel voordelen voor zakelijke rijders en kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. Als bedrijf is het dan ook zeker de moeite waard om te overwegen om over te stappen op elektrisch rijden en zo een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en het imago van het bedrijf.