Bpm-wijzigingen bestelauto's 2025

Bpm-vrijstelling bestelauto’s in 2025 afgeschaft

Ondernemers die overwegen een bestelauto aan te schaffen moeten rekening houden met een belangrijke verandering. In 2025 vervalt namelijk de bpm-vrijstelling voor bestelauto's. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook ondernemers deze belasting verschuldigd bij aanschaf van een nieuwe bestelauto.

Wat is bpm?

Bpm staat voor 'Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen'. Het is een eenmalige belasting die je betaalt bij aanschaf van een nieuwe voertuig. De hoogte van de belasting hangt samen met de CO2-uitstoot van het model. Ook bij het importeren van een auto uit het buitenland wordt deze belasting opgelegd, zowel bij nieuwe als tweedehands auto’s.

Wat verandert er in 2025?

Sinds 2007 betalen ondernemers geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto als ze hem zakelijk rijden. In 2022 werd op Prinsjesdag aangekondigd dat deze bpm-vrijstelling voor ondernemers per 1 januari 2025 komt te vervalllen. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto's bevorderen.

Hoeveel bpm gaat u betalen?

De te betalen bpm wordt vanaf 2025 gebaseerd op de CO2-uitstoot. Door de nieuwe regelgeving betalen ondernemers straks € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Dit kan leiden tot een kostenstijging van meer dan 40%. Het wordt dus aantrekkelijker om een bestelauto aan te schaffen met een lagere (of geen) CO2-uitstoot. Het positieve nieuws is dat de vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto's blijft.

Overstappen naar elektrisch

Als u kiest voor een elektrische bedrijfswagen betaalt u dus ook in 2025 geen bpm. Maar dit is niet het enige voordeel van een overstap naar elektrisch. Zo bent u bij de aanschaf van een elektrische bestelauto tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Daarnaast zijn door strengere milieu- en zero-emissiezones dieselbestelauto's in steden steeds minder welkom. In Amsterdam mogen bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2025 alleen nog elektrische en waterstof bestelauto's binnen de Ring A10 rijden.

Ontdek onze elektrische voorraad

Bereid u voor op 2025

Gaat u binnen de komende drie jaar een nieuwe bedrijfswagen aanschaffen? Houd dan rekening met de wijzigingen die ingaan op 1 januari 2025 en voorkom hoge kosten. Als u op tijd een bedrijfswagen op brandstof bestelt, profiteert u nog van de huidige bpm-vrijstelling. Leasecontracten kunnen eventueel verlengd worden na 60 maanden om uw vrijstelling te behouden. Bij a-point lease kunt u zelfs met een nieuw leasecontract na 24 maanden overstappen naar de elektrische ID. Buzz.

Kiezen voor duurzaamheid

De keuze tussen brandstof en elektrisch heeft een flinke impact op uw bedrijfskosten. Een weloverwogen keuze is dus van groot belang bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. De adviseurs van a-point staan voor u klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor de toekomst.