APK

De Algemene Periodieke Keuring (apk) is in Europa een wettelijk verplichte keuring. Een keurmeester beoordeelt de auto tijdens de keuring op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De apk is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige apk is dus geen garantie dat de auto ook de rest van het jaar veilig kan blijven rijden.

Waarom vindt de apk-keuring plaats?

Een apk-keuring voorkomt dat gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om aan het verkeer deel te nemen. Bovendien beschermen we op deze manier het milieu: auto’s en bussen die te veel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

Wanneer laat ik mijn auto apk keuren?

Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst op voor de apk. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste apk-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn. Daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.

Waarop wordt gecontroleerd tijdens een apk-keuring?

Bij de apk wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • De verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • Het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • De registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Wat moet u meenemen naar een apk-keuring?

Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs en het vorige keuringsrapport mee te nemen.

Hoe bereid ik mijn auto voor op een apk-keuring?

Een auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. Een aantal zaken kan je vooraf zelf nalopen:

Banden

Zijn de banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? De banden op spanning brengen kan voor een klein bedrag bij het pompstation. Wie voor de keuring nieuwe banden aanschaft, kan zelf bepalen waar hij deze koopt (en voor hoeveel).

Verlichting

Werkt alle verlichting naar behoren? Controleer ook de kentekenverlichting. Bij sommige auto’s kun je zelf de lampen vervangen.

Ruitenwissers

Ruitenwissers die strepen trekken, moeten worden vervangen. Wie dat al weet, kan zelf nog op zoek naar een voordelige set wisserbladen.

Vloeistoffen

Zit er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto? Controleer ook meteen het oliepeil. Alles wat je zelf doet, bespaart kosten.

Apk bij a-point

Voor auto’s met een benzine- of dieselmotor betaalt u slechts € 35,- (all-in) voor de apk (voor Bedrijfswagens is dit € 30,- excl. BTW). De wettelijke afmeldkosten van € 4,55 zijn hierbij inbegrepen. Tijdens de apk worden alle belangrijke onderdelen van uw auto nagekeken. Onze monteurs kennen je auto als geen ander en weten precies waarop ze moeten letten. Komt u bij ons langs voor een servicebeurt? Dan is de keuring gratis. U betaalt dan enkel de wettelijke afmeldkosten van € 4,55.

Plan APK

project.general_error_message

Uw persoonlijke Audi Experience