APK Volkwagen Bedrijfswagens

De Volkswagen Bedrijfswagens APK. U kent uw bedrijf, wij uw bedrijfswagen!

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is wettelijk verplicht. Het doel hiervan is de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu te beschermen. Wanneer en hoe vaak uw auto naar de APK moet, hangt af van de leeftijd van uw auto, de gewichtsklasse en het type brandstof.

Wanneer moet u naar de keuring?

Als uw voertuig al eerder is gekeurd, dan kunt u de vervaldatum van de APK-keuring hier bekijken of u kijkt naar de datum die op het APK-keuringsrapport staat.

Als uw voertuig nog niet eerder is gekeurd, dan kunt u in onderstaand schema zien wanneer uw voertuig voor het eerst APK gekeurd moet worden. Ook kunt u hieruit aflezen hoe vaak u uw voertuig moet laten keuren.

Leeftijd van uw bedrijfswagen  Brandstof Wanneer keuren?
Eerste toelating vóór
1-1-2005
Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch) Eerste APK na 4 jaar, daarna 2x na 2 jaar, daarna elk jaar
Eerste toelating vóór
1-1-2005 
Benzine en/of elektromotor Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Eerste toelating na
1-1-2005
Alle Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder Alle Eens per 2 jaar
Eerste toelating vóór
1-1-1960
Benzine en/of elektromotor Geen APK-plicht

Zware voertuigen (boven de 3.500 kg) en bijzondere voertuigen (taxi, ambulance, vervoer gevaarlijke stoffen) dienen jaarlijks gekeurd te worden.

Wat wordt er gecontroleerd bij de APK?

De APK-keurmeester loopt alle zaken na die ervoor zorgen dat uw voertuig zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk kan rijden. Een APK bestaat uit:

Verkeersveiligheid
De remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.

Milieu
Uitstoot van uitlaatgassen: bij auto’s met een benzine-, LPG- of aardgasmotor heeft de APK een viergasmeting, bij dieselauto’s wordt ook gemeten hoeveel roet ze uitstoten.

Registratie
Het kentekenbewijs (online), het voertuigidentificatie- oftewel chassisnummer en de gebruikte brandstof. Sinds 1 januari 2014 moeten alle RDW-erkende bedrijven de kilometertellerstanden registreren. Het gaat om voertuigen tot en met 3.500 kilo GVW.

Wanneer moet u uw bedrijfswagen laten keuren?

Het tijdstip waarop u een APK moet laten uitvoeren, is afhankelijk van de leeftijd en brandstofsoort van uw bedrijfswagen.

Wat kost de APK?

Bij iedere APK horen de kosten voor het afmelden bij het RDW (vergelijkbaar met leges) van € 4,15. Bij de gratis APK (in combinatie met onderhoud) betaalt u deze afmeldkosten apart, bij een losse APK van € 25,- (all-in) zijn deze kosten reeds opgenomen in de prijs. € 25,- is dus ook echt € 25,-. Verdere kosten zijn er niet, behalve als er reparaties nodig zijn om de auto goedgekeurd te krijgen. Deze stemmen wij altijd van tevoren met u af.