Zoek je een auto voor lange mensen? ŠKODA geeft 5 tips

Gefeliciteerd! Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. En lange mensen verlangen méér van de been- en hoofdruimte van hun auto. Bij ŠKODA weten we er alles van.

Nederlanders zijn best trots op hun lengte. Vorige maand werd in Utrecht een wereldrecord verbroken: 850 lange mannen en vrouwen verzamelden zich en vormden de grootste groep lange mensen bij elkaar. En vrijdag 21 juni is de Nationale dag van Lange Mensen. Een toepasselijke datum, want 21 juni is ook de langste dag van 2019. Dan staat de zon 16 uur en 46 minuten lang boven de horizon. Voor alle lange mensen geven we 5 tips voor het kopen van hun volgende auto.

Tip 1: Verdiep je in de bestuurdersstoel

In de modellen van ŠKODA is een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel doodnormaal. Maar als je lang bent, is er meer voor nodig om de ideale zitpositie te vinden. Vraag naar een bestuurdersstoel met kantelbare zitting, zodat je lange bovenbenen goed ondersteund worden. Een uitschuifbare zitting is helemaal ideaal.

Als je de nieuwe auto moet delen met je kleine partner, is een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie aan te raden. In plaats van jezelf op te vouwen alvorens de stoel in te stellen, druk je simpelweg op een knop en de stoel neemt jouw voorgeprogrammeerde positie in.

Tip 2: Ga achter jezelf zitten

Stel de bestuurdersstoel zo in dat je comfortabel zit en verkas dan naar de achterbank. Ervaar hoeveel beenruimte er overblijft. Is dit genoeg voor je passagiers? Lange tieners hebben meer beenruimte nodig dan oma. De nieuwe ŠKODA SCALA is een van de weinige auto’s in de Volkswagen Golf-klasse waarin ook lange volwassenen op de achterbank genoeg been- en hoofdruimte hebben.

Tip 3: Bestel géén glazen schuifdak

Prachtig is zo’n panoramisch schuif-/kanteldak absoluut: de zon schijnt lekker naar binnen, frisse rijwind danst langs je hoofd en je hebt vrij zicht naar boven. Maar het glazen schuifdak gaat ten koste van de hoofdruimte. Boven de voorstoelen merk je daar in de regel weinig van, maar lange passagiers op de achterbank schuren met hun kruin tegen het (verlaagde) dak.

Tip 4: Ga altijd proefzitten en -rijden

ŠKODA staat bekend om zijn ruime modellen. Geen wonder, want de Tsjechen staan ook in de top 10 van lange volken. Maar niet iedereen is op dezelfde manier lang: de lengte van benen, romp, nek en armen is voor iedereen anders. Ga daarom altijd proefzitten en maak een proefrit. Gaat de stoel wel ver genoeg naar achteren? Kun je het stuur ver genoeg naar je toe trekken? Komen je vingers bij het touchscreen als je je rechterarm strekt? Worden je bovenbenen goed ondersteund? Tot slot de allesomvattende vraag: Zit je lekker?

Tip 5: Koop een ŠKODA SUPERB

De beste auto voor lange mensen is de ŠKODA SUPERB. Het klinkt wat opschepperig, maar zo is het nu eenmaal. Bij deze auto is de afstand tussen de voor- en achteras zo groot, dat ŠKODA de voorstoelen en de achterbank ver van elkaar kan plaatsen. Hierdoor is de beenruimte op de achterbank onovertroffen. Je waant je in een verlengde limousine, zo ruim is-ie.

Met al die beenruimte volgt de SUPERB het goede voorbeeld van de ŠKODA 860 – het topmodel uit 1932. Op zijn gerieflijke achterbank zaten drie volwassenen meer dan riant. Er was zelfs ruimte genoeg voor twee extra stoelen. De moderne SUPERB is leverbaar als HATCHBACK en als COMBI. Die laatste geeft je een reusachtige kofferbak van 660 tot 1950 liter. Prefereer je toch de hoge zit van een SUV? Bestel dan de eveneens weldadige ŠKODA KODIAQ.