9 maart 2018

Wintertitel voor Febo Racing!

De beslissing in het Winter Endurance Kampioenschap stond voor zaterdag 3 maart op de agenda. Voor FEBO Racing meer dan genoeg reden om hun SEAT Leon optimaal af te stellen en te zorgen dat alles in perfecte conditie was voor de koudste race van het jaar. Dennis de Borst en Pim van Riet reden niet alleen naar de zege in divisie II, maar ook het overall kampioenschap.

Kwalificatie

In de ochtenduren werd de kwalificatie afgewerkt bij een temperatuur van ongeveer -4 graden. Ondanks de lage temperatuur deed de auto het perfect getuige de tweede startpositie in divisie II, waarin de SEAT is ingedeeld. Dennis verklaarde: “De auto was perfect, we hebben flink wat testkilometers gemaakt tijdens de trainingen en dat heeft zich uitbetaald. De auto voelt goed aan en we gaan met vertrouwen de race in.”

Race

Dennis kende vanaf de tweede startplaats in de tweede divisie een lastige start als gevolg van het gedrang van de 25 bolides in vier verschillende divisies, die allemaal tegelijk de eerste bocht in willen. Een race over vier uur wordt echter niet aan de start of in de eerste bocht gewonnen, dus maakte Dennis zich geen zorgen over het verdere verloop van de strijd. Na een 25 minuten op racesnelheid was de eerste Code 60 van de dag een feit, wat voor de strategen aan de pitmuur een reden was om Dennis binnen te halen voor een vroege, tactische rijderswissel. Dat betaalde zich ten tijde van de reguliere rijderswissels na ongeveer een uur racen uit. “Het was een goede beslissing mij binnen te halen,” reageerde Dennis. Pim van Riet kon op dat moment doorrijden en maakte flink terrein goed. Hierdoor klom FEBO Racing naar de vierde plek algemeen en pakte de leiding in divisie II. Na de rijderswissel wist Pim: “We hebben een gokje genomen met de afstelling en dat zorgt nu voor iets meer slijtage op de voorbanden. Dat maakt het rijden er op dit moment niet makkelijker op, ik was bang dat we misgegokt hadden.”       

Het verloop van de race ging echter anders dan Pim voorzag. De tactische keuzes en snelheid van de SEAT en haar coureurs bleek meer dan genoeg om naar een overwinning in divisie II te komen en en passant een derde plaats op het algemene podium te behalen.

Voor de FEBO coureurs was dit meer dan voldoende om hun titel te prolongeren. Na de race vertelde de kopman van FEBO Racing, Dennis de Borst, enthousiast: “We did it! We hebben het winterkampioenschap voor het tweede jaar op rij binnen, daar was het ons allemaal om te doen. “Het kampioenschap kon worden behaald mede dankzij de inzet van de technische staf van Ferry Monster Autosport die de SEAT steeds weer in topconditie klaarzet. Volgend jaar komen we denk ik terug voor de hattrick!”

Met de Final 4 en het kampioenschap is de winter wat betreft de autosport definitief afgesloten en zullen de teams zich langzaam gaan opmaken voor het reguliere seizoen dat voor Dennis de Borst half april op het circuit van Spa-Francorchamps van start gaat.

Uitslag algemeen klassement

1 Van Eerd / Van der Garde / Lammers, 2 Van Berlo, 3 Heezen / Menten, 4 Dennis de Borst / Pim van Riet, 5 Verhagen / Meijer, 6 Schulz / Bleekemolen, 7 Van den Munckhof / Zumbrink, 8 Van Es / Van de Ven

Uitslag divisie II

1 Dennis de Borst / Pim van Riet [KAMPIOEN!], 2 Verhagen / Meijer, 3 Zumbrink / Van den Munckhof, 4 Van Eldik / Schilt, 5 Harbeck / Markert, 6 Tischner / Bolting / Becker