Audi-coureurs blikken met hoge verwachtingen vooruit op Dakar-rally

  • Coureurs sturen Audi Sport in ontwikkeling RS Q e-tron
  • Nieuwe regels en uitdagingen voor 2023-editie

   Over minder dan acht weken gaat de Dakar-rally 2023 van start. Audi treedt opnieuw aan met de vertrouwde rijdersline-up, bestaande uit Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger en Carlos Sainz/Lucas Cruz. De zes coureurs en navigators kijken ditmaal wat relaxter en beter voorbereid uit naar de rally vergeleken met het debuut een jaar geleden, maar tegelijkertijd ook vol verwachting.

   De Marokko-rally in oktober bood de drie Audi Sport-équipes de perfecte gelegenheid om het wedstrijdritme te hervinden. Stéphane Peterhansel en Edouard Boulanger hebben dit jaar veruit de meeste kilometers afgelegd. Na de Dakar-rally in januari namen ze samen deel aan de Abu Dhabi Desert Challenge en behaalden daar de eerste overwinning met de Audi RS Q e-tron. Na tests in Europa en Afrika volgde de Marokko-rally. Mattias Ekström zag daar een oude ervaring opnieuw bevestigd: “De processen in een rally zijn anders dan in een test, waar je steeds terugkeert naar je garage. In de woestijn sta je er alleen voor.” Tijdens de rally in Marokko zagen de twee Zweden echt het licht. “Toen klikte het en begrepen we hoe roadbookmakers denken”, meldt Emil Bergkvist. “Sindsdien begrijpen Mattias en ik het beter en is rallyrijden nog leuker geworden.”

   Geen onderschatting

   Met de RS Q e-tron heeft Audi in zeer korte tijd een innovatieve rallyauto gerealiseerd voor ‘s werelds zwaarste autosportdiscipline. Carlos Sainz - als tweevoudig Wereldkampioen rally en drievoudig Dakar-winnaar altijd een technisch perfectionist - prijst zijn werkgever: “Als coureurs hebben we tegen Audi gezegd: onderschat de Dakar-rally niet. En dat hebben ze niet gedaan. Ze hadden vertrouwen in de richting waarin wij coureurs het project wilden ontwikkelen. Het succes tot nu toe geeft ons gelijk, het blijkt de juiste aanpak van beide partijen.” 

   Audi Sport heeft dit jaar een aantal belangrijke mijlpalen in het Dakar-project gevestigd: vier etappezeges in de Dakar-rally afgelopen januari, de eindoverwinning in de Abu Dhabi Desert Challenge in maart en de tweede bouwfase van de nieuwe auto in september. “De nieuwe auto is een grote stap voorwaarts op het gebied van betrouwbaarheid”, aldus Carlos Sainz. “Maar deze sport biedt altijd verrassingen, ook op technisch gebied.”

   Authentieke Dakar-rally

   Voor de 2023 van de Dakar-rally heeft de organisatie een aantal veranderingen in het concept van de rally doorgevoerd. Zo zijn de eerdere neutralisatiezones met pauzes van 15 tot 20 minuten nu verdwenen. “Zonder deze tussenstops weten we nu niet meer precies waar we staan ​​ten opzichte van de concurrentie”, verklaart Mattias Ekström. Voor Carlos Sainz is het een déjà vu: “Het is als een terugkeer naar vroeger, want vroeger was dit normaal. Feitelijk kunnen we het tempo van onze directe concurrenten op de proeven nu enkel bepalen wanneer de ene auto de andere inhaalt.” Nog een uitdaging: het aandeel duinen neemt in 2023 flink toe. “Voor mij is het rijden in de duinen makkelijker”, aldus Edouard Boulanger. “Ik hoef mijn coureur daar niet zoveel koersinstructies te geven. Het navigeren zelf moet daardoor ook eenvoudiger worden. Tegelijkertijd neemt de fysieke belasting in de duinen wel aanzienlijk toe, omdat de auto veel meer stuitert.” Ook zijn coureur kijkt uit naar de zandheuvels: “Hiermee wordt de rally weer veel meer een authentieke Dakar”, verklaart een opgetogen Peterhansel.


   De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.
   project.general_error_message

   Voor welke auto wilt u een offerte aanvragen?

   We nemen snel contact op met een vrijblijvend aanbod.

    

   Uw gegevens

    

   Ik wil graag contact per:

   project.general_error_message

   Met welke auto wilt u een proefrit maken?

   We nemen snel contact op voor een afspraak.

    

   Uw gegevens

    

   Ik wil graag contact per: