Alles wat u moet weten over elektrisch rijden

Denkt u erover na om elektrisch te gaan rijden? Dat snappen wij! Er zitten namelijk zeer veel voordelen aan elektrisch rijden.

  • Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel
  • U heeft belastingvoordeel
  • Het is beter voor het milieu
  • U kunt uw auto thuis opladen

Elektrisch rijden verschilt op veel vlakken van rijden op brandstof. Het is dus verstandig om te weten wat u kunt verwachten voor u een volledig elektrisch model aanschaft.

Op deze pagina leggen wij u alles uit over elektrisch rijden. Wij vertellen u meer over opladen, actieradius en het financiële aspect zoals bijtelling. En natuurlijk belichten we alle elektrische modellen die u nu al bij A-Point kunt kopen of leasen.

De actieradius van een elektrische auto

De actieradius van een auto, ook wel range genoemd, is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie toe te voegen. Hoe groot de range is, verschilt per model en merk. De Volkswagen ID.3 heeft een actieradius van wel 420 kilometer. Bij de ŠKODA CITIGOe iV ligt deze op 265 kilometer. De range wordt meestal gemeten volgens de WLTP-testsystematiek.

Een elektrische auto opladen

Een elektrische auto moet u natuurlijk opladen. In Nederland is dit geen probleem, hier staan heel veel laadpalen. Maar ook in de rest van Europa werken ze flink aan de uitbreiding van de laadinfrastructuur. Daarnaast is het mogelijk om een laadpaal thuis neer te zetten of op uw werk.

Er zijn twee soorten laders: de 50 kW laders en de 175 kW laders. Binnenkort zullen er ook nieuwe laders geïnstalleerd worden in Nederland, de 350 kW laders.

De 175 kW lader is een snellader. Deze laadt 80 procent supersnel op. Daarna neemt de laadtijd toe. Niet alle elektrische auto’s kunnen snelladen. Maar ook de auto’s die niet kunnen laden bij een snellader, kan u alsnog bij de een 175kW lader opladen. Alleen zal uw voertuig niet sneller laden dan 50 kW.  Voor de meeste modellen die wel snel kunnen laden, geldt dat de auto in slechts dertig minuten, 80 procent oplaadt.

De kosten van elektrisch rijden

Over het algemeen zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf dan de vergelijkbare modellen op benzine of diesel. Ondanks dit prijsverschil rijdt u uiteindelijk goedkoper in een elektrische auto. Dit komt doordat de elektrische auto voordeliger is in het gebruik.

Of de prijs van elektriciteit zal stijgen ten opzichte van benzine of diesel, is moeilijk te voorspellen. Maar wanneer u een mogelijkheid heeft om uw auto op het werk of thuis op te laden, rijdt u grofweg de helft goedkoper dan wanneer u op reguliere brandstof rijdt.

Een elektrische auto heeft ook minder onderhoud nodig, omdat hij minder bewegende delen bevat. Die slijten dus minder snel. De enige uitzondering is de banden, vanwege het hoge motorkoppel en het forse gewicht van de auto moeten die juist eerder vervangen worden.

Subsidies en kortingen voor elektrisch rijden

De overheid wil elektrisch rijden stimuleren. Het streven is dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s elektrische aandrijving hebben. Vanaf 2021 gaan de stimuleringsmaatregelen in. Nederlanders die een elektrische bedrijfswagen kopen, krijgen een subsidie van wel € 6.000,-. Dat bedrag loopt in de jaren tot 2030 af naar € 2.200,-.

Volledig elektrische auto’s zijn sowieso tot 2025 vrijgesteld van ‘belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ bpm. Deze aanschafbelasting wordt in Nederland berekend op basis van de CO2-uitstoot aan de uitlaat. De uitstoot van elektrische auto’s is nul, waardoor u ook niets betaalt.

Een ander voordeel is de Milieu-investeringsaftrek (MIA), dit is een aftrek voor duurzame auto’s die wel kan oplopen tot 36 procent voor waterstofauto’s en 27 procent voor batterij-elektrische auto’s.

Wegenbelasting voor de elektrische auto

Moet ik met een elektrische auto wel wegenbelasting betalen? Dat ligt eraan. Auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram, zijn vrijgesteld van de wegenbelasting. Dit zijn alleen auto’s die volledig elektrisch zijn en de waterstofmodellen. Er is ook een halftarief voor auto’s met een uitstoot tussen 0 en 50 gram per CO2 per kilometer. Deze regels gelden sowieso tot 2020, maar worden zeer waarschijnlijk verlengt tot 2025.

Een elektrische auto leasen

Bent u er nog niet helemaal klaar voor om een elektrische auto te kopen? Natuurlijk kunt u ook een elektrische auto leasen. Voor zakelijke rijders die ook privé rijden, geldt er een aantrekkelijke bijtelling voor elektrische auto’s.

Meer over elektrisch Zakelijk Lease width="28.109" height="25.861"/>

Private lease voor een elektrische auto

Privé leasen is niet alleen heel voordelig, maar ook nog eens heel praktisch. Wij regelen voor u het onderhoud en de wegenbelasting, bovendien bent u meteen allrisk verzekerd. U rijdt het voertuig voor een vast maandbedrag. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.

Meer over elektrisch Privé Lease width="28.109" height="25.861"/>

Bijtelling van een elektrische auto

Zakelijke rijders profiteren van een zeer aantrekkelijk bijtellingstarief, wanneer u de auto ook voor privédoeleinden gebruikt. De kosten voor privégebruik van de zakenauto worden zo aanzienlijk verlaagd. Voor elektrische auto’s geldt een aanzienlijk lagere bijtelling dan de gebruikelijke 22 procent voor niet-elektrische auto’s. In 2021 geldt voor elektrische auto’s een bijtelling van slechts 12 procent. Daarnaast profiteert u bij een aantal van onze modellen nog van de oude bijtelling van 8 procent: de Volkswagen ID.3, de Audi e-tron en e-tron Sportback. De bijtelling wordt bij registratie altijd voor de eerste vijf jaar vastgelegd, dus mochten de regels veranderen, dan zit u de eerste vijf jaar alsnog goed. Wel belangrijk om te weten is dat de 12 procent alleen geldt over de eerste € 40.000,- van de consumentenprijs. Daarna betaalt u de reguliere bijtelling van 22 procent.

Elektrisch rijden – De modellen

Elektrische auto’s zijn in opmars en dat is goed te zien aan het aantal elektrische modellen dat al beschikbaar of in productie is. Het volledige elektrische gamma bij A-Point omvat de volgende modellen:

Volkswagen Bedrijfswagens elektrisch

Huidige volledig elektrische modellen

Volkswagen e-up!
De e-up! is een compacte, kleurrijke auto en ook nog eens volledig elektrisch. Met de Volkswagen e-up! rijdt u zo van Amsterdam naar Brussel op één lading. De e-up! is geschikt voor uw dagelijkse woon-werkverkeer, maar ook voor weekendjes weg.

Volkswagen ID.3
De Volkswagen ID.3 is de eerste telg uit de elektrische ID. Family. De ID.3 combineert de laatste innovaties met een betrouwbaar karakter, luxe design en een grote actieradius. Het model is een echte Volkswagen: gemaakt voor iedereen.

Volkswagen ID.4
De Volkswagen ID.4 is de volledig elektrische SUV van het merk. Een stoer design gaat hand in hand met ruimte. Daartussen vindt u ook nog eens de modernste technologie, zoals een spraakgestuurd bedieningssysteem, en geweldige elektrische prestaties.

SEAT Mii electric
De SEAT Mii electric is de eerste honderd procent elektrische auto van SEAT. De kleurrijke en compacte auto is verrassend ruim van binnen. De SEAT Mii electric heeft hetzelfde karakter als zijn niet elektrische broertje en accelereert bijzonder snel.

ŠKODA CITIGOe iV
De ŠKODA CITIGOe iV is een compacte stadsauto, heeft verrassend veel ruimte en is 100 procent elektrisch. De CITIGOe iV geeft gegarandeerd veel rijplezier, heeft een aantrekkelijk uiterlijk, draagt bij aan een beter milieu en heeft een snelle laadtijd.

ŠKODA ENYAQ iV
Met de ENYAQ iV zet ŠKODA een grote stap in de wereld van elektrische auto’s. Het is de eerste volledig elektrische SUV van het merk en het is meteen een absolute blikvanger en geduchte concurrent voor andere auto’s in het segment. De ENYAQ iV vermengt luxe en comfort met heerlijke prestaties en biedt veel mogelijkheden tot personalisering.

Audi e-tron
De e-tron is de eerste 100 procent elektrische Audi. Dit model is niet alleen elektrisch, maar ook sportief en net zo veelzijdig inzetbaar als een auto met een brandstofmotor. Of u nu door de stad rijdt of een roadtrip maakt met vrienden, de e-tron brengt u overal naartoe. De twee elektromotoren en elektrische vierwielaandrijving van de Audi e-tron zorgen voor gedenkwaardige momenten en eindeloos rijplezier.

Audi e-tron Sportback
De Audi e-tron Sportback brengt het sportieve Sportback-design naar de elektrische markt. Met zijn aerodynamische lijnen snijdt de auto door de wind en de elektromotor vuurt hem over de wegen.

Audi e-tron GT
De e-tron GT is Audi’s volledig elektrische vierdeurs Gran Turismo. Zijn snelle design verleidt tot het maken van roadtrips en met zijn ruime bereik en geweldige vermogen staat niets u in de weg om het avontuur op te zoeken.

Volkswagen Bedrijfswagens e-Crafter
De Volkswagen e-Crafter is 100% elektrisch en perfect voor stedelijk gebruik. Met een actieradius van 160 kilometer* is de e-Crafter bij uitstek geschikt voor ‘last mile-leveringen’. Ook voor andere toepassingen in de stad zoals een mobiele werkplaats is de e-Crafter ideaal.

Prijs: € 37.990,-
Actieradius:
330/420/550 km* (afhankelijk van batterijvariant)
Bijtelling: 8%
Leaseprijs: Vanaf € 469,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 20.645,-
Actieradius:
260 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 329,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 23.400,-
Actieradius:
265 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 329,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 62.700,-
Actieradius: 339/401 km* (afhankelijk van uitvoering)
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 729,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 49.950,-
Actieradius: 160 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 725,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 39.990,-
Actieradius: 340/390/460/510 km* (afhankelijk van uitvoering)
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 479,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 65.100,-
Actieradius: 346/409 km* (afhankelijk van uitvoering)
Bijtelling: 8%
Leaseprijs: Vanaf € 759,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 47.340,-
Actieradius: 501 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 555,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

Prijs: € 23.475,-
Actieradius: 260 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 335,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>
Audi e-tron GT

Prijs: € 104.895,-
Actieradius: 488 km*
Bijtelling: 12%
Leaseprijs: Vanaf € 1.119,- per maand**

Offerte aanvragen width="28.109" height="25.861"/> Plan een proefrit width="28.109" height="25.861"/>

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP-testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

** De vanaf leaseprijs is o.b.v. 60 mnd / 10.000 km p.j. en is indicatief.